Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Vyrvané chodníky a silnice, vytopené domy. Velká voda se prohnala Týnem nad Vltavou

Velká voda se prohnala také Týnem nad Vltavou na Českobudějovicku. V centru a okolí doslova vyrvala povrch silnic a chodníků. Poškozený je také místní bazén, kam natekla špinavá voda. Škody jdou do milionů korun.

Týn nad Vltavou je jedním z nejvíce zasažených míst po bouřkách a intenzivním dešti ze středy na čtvrtek. „Je to katastrofa, Tyršova ulice a náměstí jsou zdevastované, po celém náměstí máme poházené dlažební kostky,“ řekl Budějcké Drbně dnes ráno starosta Ivo Machálek (Trikolora).

Voda se městem prohnala včera. Místní obyvatelé na sociálních sítích sdíleli fotografie a videa zatopených ulic. Síla vody doslova vyrvala povrch některých silnic a chodníků. 


Centrum Týna nad Vltavou. Zdroj: David Slepička

„Aktuálně Týn nad Vltavou, teda teď už pod Vltavou, všude díry a kostky plavou,“ napsal včera pod jedno z videí místní obyvatel Vít Lhotka

„Nejméně pět ulic bylo zatopených. Hasiči tam čerpali a odčerpávají vodu z domů,“ popsal dnes ráno starosta. Poškozený je také místní bazén, kam se podle starosty dostala špinavá voda z nedalekého rybníku. 

Zástupci města už začali shánět firmy, které pomohou s vyčištěním a následnou rekonstrukcí. Starosta řekl, že je teď důležité zbavit se vody, odklidit nepořádek a zprůjezdnit ulice. 


Velká voda zničila ulice a domy v Týně nad Vltavou. Zdroj: Vít Lhotka

Na vyčíslení škody je zatím brzo. „Těžko se to dohaduje, ale domnívám se, že škody jsou v řádech milionů korun,“ naznačil startosta. 

Jihočeští hasiči měli od včerejšího večera zhruba 230 výjezdů. Většinou odčerpávali vodu z domů a odklízeli popadné stromy. V písecké Přemyslové ulici voda tekla do domu a hasiči tam pomáhali stavět zábrany, v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku voda natekla do rodinného domu.

Český Krumlov zasáhla v noci blesková povodeň. Řeka Polečnice se vylila z koryta a zaplavila budovy kolem Chvalšinské ulice, které byla celou noc neprůjezdná. Polečnice byla na třetím povodňovém stupni, nyní už hladina klesá. Třetí stupeň platí...

V Třeboni hasiči zasahovali v domě, kde voda zatékala do bytu ze střechy. Například v Ratiborově Lhotě na Prachaticku se pak voda dostala do domu z rybníku. Podobných případů byla po celém kraji celá řada.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto David Slepička a Vít Lhotka

Štítky počasí, déšť, Týn nad Vltavou, škody, voda, centrum, ulice, silnice, dům, chodník, okres České Budějovice, Drbna.cz, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vyrvané chodníky a silnice, vytopené domy. Velká voda se prohnala Týnem nad Vltavou  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.