Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Naučná stezka Olšina bude týden nepřístupná kvůli dešťům

Zájemci se do pátku 8. července nedostanou na oblíbenou Naučnou stezku Olšina, která vede kolem stejnojmenného rybníka. Informovaly o tom Vojenské lesy a statky ČR (VLS). Důvodem je vysoký stav vody po deštích z uplynulých dnů. Srážky stezku zatopily a poškodily.

Stezka je nyní podle VLS pod vodou. Trasa vede kolem mokřadů, rašelinišť a 600 let starého rybníka Olšina, který zaržuje vodu a momentálně je na maximu své kapacity. Vodohospodáři ho proto budou z bezpečnostních důvodů upouštět postupně.

„Návštěvníkům Šumavy se omlouváme za komplikace v prvních dnech letošních prázdnin, ale prvotní revizí jsme navíc zjistili, že na několika místech byly povalové chodníky, po kterých většina okružní trasy vede, poškozeny vodou, takže nějaký čas budeme potřebovat na opravy,“ uvedl v tiskové zprávěm luvčí VLS Jan Sotona.

Naučná stezka Olšina funguje od roku 2020. „Její velká část vede po povalových chodnících, další úseky však musíte na ní zdolat reálným přírodním terénem. Trasa je konstruována tak, aby návštěvníkům umožnila reálný kontakt s málo známým přírodním bohatstvím Národní přírodní památky Olšina, Ptačí oblastí Boletice a chráněným územím soustavy Natura 2000,“ popsal Sotona. Okružní trasa je dlouhá sedm kilometrů. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto VLS ČR

Štítky olšina, stezka, turistika, jižní čechy, Šumava, naučná stezka, VLS ČR, Natura 2000

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naučná stezka Olšina bude týden nepřístupná kvůli dešťům  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.