Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Na Táborsku se objevilo tornádo, potvrdili meteorologové

Český meteorologický ústav (ČHMÚ) potvrdil výskyt slabého tornáda síly IF1, které se 29. června objevilo na Táborsku. Meteorologové zjistili, že se vír dotkl země a poničil mimo jiné stromy. Tornádo vzniklo u vesnice Kundratice a poté se přesouvalo hlavně krajinou mimo zástavbu.

ČHMÚ potvrdil výskyt tornáda dnes díky svědkům a důkazům přímo z místa. „Terénní průzkum měl za cíl potvrdit hlášený výskyt tornáda u obce Sviny. Získané informace prokazují, že došlo ke kontaktu víru se zemským povrchem a ke vzniku škod na stromech, podle kterých je možné odhadnout intenzitu jevu na stupeň IF1,“ popsala mluvčí ČHMÚ Aneta Beránková

První informace se objevily 29. června večer. Lidé sdíleli na sociálních sítích fotografie a videa. V obci Mažice natočila jev Adéla Petřičková, která Budějcké Drbně poskytla své záběry. Podle meteorologů z videí nebylo jasné, zda se vír dotkl země. 


Tornádo se objevilo na Táborsku. Záběry jsou z obce Mažice. Zdroj: Adéla Petřičková

O den později proto vyrazila do terénu Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky ČHMÚ. Ta na místě provedla pozemní a dronový průzkum škod na stromech a poli. 

„O tom, že škody nezpůsobil přímočarý vítr z húlavy nebo microburstu (propad studeného vzduchu), svědčí i skutečnost, že daným místem prochází velmi úzký a zároveň dlouhý pás polehlého obilí, které je navíc položeno směrem do středu pásu. To svědčí o sbíhavosti proudění nasáváním vzduchu do středu víru. U microburstů se často naopak projevuje rozbíhavý charakter škod,“ popsali meteorologové ve svém prohlášení. 

Tornádo vzniklo u vesnice Kundratice, která je součástí obce Sviny. „Vesnice se to dotklo jen částečně, odhodilo to tašky ze střechy penzionu a vzalo to také skleník. Poté tornádo zamířilo na severovýchod přes pole. Povalilo to zdravý strom a pokračovalo dál po poli, kde bylo vidět, že to položilo obilí. Poté to polámalo další stromy a některým vír jakýmsi "kroucením" ulámal větve. Vypadlo to neobvykle. Naštěstí se to u nás vyhýbalo zástavbě,“ řekl Budějcké Drbně starosta obce Sviny František David.  

Pohyb tornáda na Táborsku. Na snímku je vidět, jak vítr povalil obilí a poškodil strom. Foto: Petr Augustin, ČHMÚ

Po cestě vír "překročil" dvě silnice. Meteorologové na trase tornáda našli obilí, které vítr položil do spirálovitého tvaru, zároveň přiznali, že mohlo ve stejný večer dojít ke vzniku dalších slabších tornád. To, které zaznamenali meteorologové, urazila trasu dlouhou zhruba 2,3 kilometru. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adéla Petřičková

Štítky tornádo, jižní čechy, počasí, táborsko, čhmú, vítr, Sviny, okres Tábor, Český hydrometeorologický ústav, strom, Kundratice, obilniny, Mažice, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Táborsku se objevilo tornádo, potvrdili meteorologové  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.