Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České Budějovice budou na konci roku dlužit téměř půl miliardy korun

Město České Budějovice bude koncem letošního roku dlužit 458,2 milionu korun. Proti roku 2018 to bude o 51 milionů méně. České Budějovice plánují, že kvůli přestavbě kulturního domu Slavie a dalším investicím, u nichž lze využít dotace, si letos vezmou úvěr 800 milionů, řekl náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB). Od roku 2018 do loňska hospodařilo město pokaždé s přebytkem. Za končící čtyřleté volební období investovalo přes dvě miliardy korun. Vyplývá to z ankety ČTK.

Rozpočet města schválili poslední čtyři roky zastupitelé pokaždé jako schodkový. Záporné saldo kryl revolvingový úvěr, zapojení peněžních fondů a úspory minulých let. Hospodaření města zároveň pokaždé skončilo v přebytku, který se pohyboval od 190 do 340 milionů korun. Roční rozpočet je zhruba třímiliardový. Co se týče zůstatků na účtu, v říjnu 2018 tam mělo město 934 milionů, letos v červnu 800 milionů, vyplývá z informací finančního odboru.

Úvěry si bralo město hlavně proto, aby spolufinancovalo práce, na něž získalo dotace. K letošnímu prosinci budou mít Budějovice tři úvěry, se zadlužením za 458,2 milionu. Poslední čtyři roky investovala radnice každý rok v rozmezí od 352 do 414 milionů. Letos plánovala investice za 1,39 miliardy, využije ale asi jen polovinu z těchto peněz, část zamýšlených prací dokončí příští rok. K hlavním akcím posledních let patří přeložka silnice přes ulici M. Horákové do Strakonické nebo atletický koridor u ZŠ Oskara Nedbala.

Budějovice zatím neměly nikdy problém s cash flow, uvedla radnice. Přesto pro tento případ uzavřela kontokorentní úvěr ve výši 50 milionů, pro možné překlenutí dočasného nesouladu mezi příjmy a výdaji. O desítky milionů korun přišly Budějovice kvůli covidové pandemii. Jen u poplatku z pobytu a ze vstupného klesly loni a předloni příjmy o 15,5 milionu, ve srovnání s posledním rokem před koronakrizí. Radnice také několikrát odpustila nájemné podnikatelům, přišla tak o 4,1 milionu. Další desítky milionů dala na provoz některých svých organizací, které byly kvůli vládním zákazům zavřené, třeba sportovním zařízením.

Zadluženost města k 31. prosinci každého roku

Rok Suma (v milionech Kč)
2018 509
2019 536,6
2020 474,4
2021 413,1

Zdroj: město České Budějovice

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, volby, hospodářství, obce, Jihočeský, České Budějovice, úvěr, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice, Oskar Nedbal, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice budou na konci roku dlužit téměř půl miliardy korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.