Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na raftu sedí pět lidí včetně tří dětí a nikdo nemá vestu, kroutí hlavou šéf vodních záchranářů

V Českém Krumlově včera skončilo pátrání po muži, který se pohřešuje od úterý, kdy se tam na jezu převrhl raft. U jeho hledání byl také Milan Bukáček, velitel českokrumlovských vodních záchranářů. Pro Budějckou Drbnu popsal nejčastější chyby vodáků, kteří by podle něj neměli podceňovat situaci. Problém vidí mimo jiné v alkoholu.

Neštěstí se stalo v Českém Krumlově v úterý. Policisté a hasiči v průběhu dne varovali před zvýšenou hladinou Vltavy. „Starostové chodili po kempech, varovali jejich provozovatele i samotné vodáky,“ řekl redakci Milan Bukáček

I přesto v úterý večer přišla smutná zpráva. V centru Krumlova se převrhl raft, ve kterém cestovalo pět lidí. Čtyři vyplavali, jeden člověk se stále pohřešuje. Záchranná akce včera skončila a pokračuje namátkové prohledávání okolí řeky. 

Jihočeští policisté a hasiči v úterý upozornili na zvýšenou hladinu Vltavy v Českém Krumlově. Pokud tudy mají vodáci naplánovanou trasu, měli by být velmi opatrní. V úterý v podvečerních hodinách se na jezu převrátil raft, čtyři lidé vyplavali,...

„Měli za sebou asi 15 kilometrů. Projeli řadu jezů a vše zvládli. Pak se dostali na jez Mrázkův mlýn. Najeli do špatného místa nad šlajsnou, kterou minuli. Je tam válec a zhruba metr vysoká stěna, do které narazili. Pak je to vyhodilo,“ popsal Bukáček. 

Na neštěstí mělo podle něj vliv hned několik faktorů. Jedním z nich byl špatně nafoukaný raft. „Zároveň se netrefili do šlajsny, nevím proč, a také neměli vesty,“ vyjmenoval velitel. 

Špatně připravená loď je podle něj jednou z častých chyb vodáků, která může být při podobných událostech osudnou. Není ale zdaleka jedinou. „V posledních dnech je zároveň mnohem větší průtok vody, což je věc, kterou by si měli vodáci také zjistit a situaci nepodceňovat,“ nabádá Bukáček. V úterý byl průtok ve Vltavě čtyřikrát větší než je v tuto dobu běžné. 

Bukáček zároveň kroutí hlavou nad nezodpovědností některých lidí. „V úterý jsme viděli, jak na raftu sedí pět lidí, z toho tři děti, a nikdo nemá vesty. Je to nepochopitelné. Vesta je základ, díky ní máte větší šanci, že se vám podaří dítě vytáhnout, i když to v některých situacích není zaručené,“ vysvětluje. 

Jedním dechem pak připomíná, že na vodu lidé často vyráží pod vlivem alkoholu, a tak mají často až moc vysoké sebevědomí a špatně vyhodnocují některé situace. Zkušení vodáci jsou zvyklí si u jezu zjistit, zda tam po deštích velká voda nepřitáhla například klády, přidal další radu velitel. Výstraha směrem k vodákům platí i nadále. Z Lipna odtéká více vody než obvykle, na což řada vodáků není zvyklá.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Pechoušek

Štítky voda, řeka, Vltava, vodáci, bukáček, záchranáři, Český Krumlov, vesta, Drbna.cz, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na raftu sedí pět lidí včetně tří dětí a nikdo nemá vestu, kroutí hlavou šéf vodních záchranářů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.