Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Z Prachatic odchází řada mladých lidí, staví domy v okolních vesnicích

Za končící volební období klesl počet obyvatel Prachatic o 310. Jde o dlouhodobý trend. Mezi lety 2018 až 2022 vydalo město 35 stavebních povolení, což je podle opozice málo. Podle radnice seženou mladí lidé v okolních vsích větší parcely za nižší ceny než ve městě. Opozice kritizuje, že Prachatice vlastní příliš mnoho bytů, 1400. Mladé lidi z města také již dříve odlákala nabídka okolních vesnic, jež nabízely pozemky za mnohem nižší ceny než v Prachaticích. Vyplývá to z ankety ČTK.

Odliv střední třídy a mladých je problém i podle strategického plánu města, kde žije asi 11 tisíc lidí. Jde o trend posledních 20 let, kdy se lidé stěhují do menších sídel v okolí, řekl starosta Martin Malý (Nezávislí). Podle něj obce jako Nebahovy, Žernovice či Dubovice dostávaly často dotace na zasíťování. „Pak si mohly dovolit prodávat pozemky pro individuální výstavbu za cenu, která byla naprosto dumpingová, a tu možnost dotací město Prachatice díky své velikosti nemělo. Tyto malé obce i více než zdvojnásobily počet obyvatel,“ řekl starosta. Lidé podle něj ušetřili při koupi pozemku mnohdy milion korun proti cenám ve městě.

Za končící volební období vydalo město 35 stavebních povolení, mezi lety 2014 až 2018 dvacet. „To jsou jednotky, jsme na chvostu se srovnatelnými městy. Je hřích současného vedení, že pro mladé lidi a pro ty, kteří nám utekli do okolních osad, vesnic a postavili si tam bydlení, neposkytlo město podmínky, aby si mohli v Prachaticích postavit dům,“ řekl opoziční zastupitel a poslanec ODS Jan Bauer.

Za poslední volební období vzniklo ve městě 26 domů. Malý si "umí představit" i vyšší číslo, proto radnice připravila další rozvojové plochy k bydlení. Loni nabídla 34 bytů v panelovém domě, který opravila. Staví i developeři; přes 50 bytů chystá firma v místě bývalé spořitelny, jiná společnost plánuje přes 20 nových bytů. Menší rodinné domy vzniknou podle Malého na sídlišti pod lázněmi.

Prachatice spravují třetinu bytového fondu ve městě, asi 1400 bytů. „To je jedna z největších koncentrací takového majetku v celé České republice. Ročně přidělujeme kolem stovky bytů. Poskytujeme ubytování za velmi vstřícné nájemné a díky naší teplárně i za velmi příznivé související náklady,“ řekl Malý. Podle Bauera by město ale nemuselo vlastnit tolik bytů, vadí mu také vysoké ceny nájemného, i 130 korun za metr čtvereční.

Za posledních deset let přišlo město asi o 800 obyvatel. „Máme srovnání se stejně velkými městy v jižních Čechách, jako Třeboň, Vimperk, Týn nad Vltavou a Prachatice z toho vychází nejhůř. Nejrychleji stárneme a je tady největší odliv hlavně mladých lidí a střední třídy,“ řekl Bauer. Starosta míní, že hlavním důvodem je snaha mladých bydlet na větší parcele za nižší cenu a větší výběr parcel na vesnici. „Stabilizovaná zástavba města takovou pestrost nikdy nenabídne. Nicméně vždy je to vykoupeno absencí služeb, které (naopak) nabízí větší sídlo,“ uvedl Malý.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, volby, demografie, byty, obce, Prachatice, pozemek, dům, Martin Malý, funkční období, Jan Bauer, ODS, Česko, Nebahovy, Žernovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Prachatic odchází řada mladých lidí, staví domy v okolních vesnicích  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.