Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Český Krumlov zvýšil za čtyři roky zadlužení, hlavně kvůli úvěru na ČOV

Český Krumlov zvýšil v končícím volebním období zadlužení města. Koncem loňského roku bylo 254,2 milionu korun, což odpovídalo 62 procentům průměru rozpočtových příjmů za poslední čtyři rozpočtové roky. Důvodem je hlavně to, že si město předloni vzalo úvěr 210 milionů na koupi čistírny odpadních vod a loni úvěr 28 milionů na investice.

Koncem roku 2018 bylo úvěrové zadlužení města 20,5 milionu. Kvůli pandemii přišlo město za dva roky o 130 až 150 milionů korun, kvůli chybějícím turistům. Řekl to krumlovský místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

„Vzhledem ke globální příznivé ekonomické situaci v letech před nástupem covidu se v roce 2018 i 2019 zvyšovaly příjmy města,“ uvedl místostarosta. V roce 2018 byly 366 milionů, rok poté 435 milionů. Předloni klesly i kvůli pandemii na 395 milionů, loni vzrostly na 443 milionů. V souvislosti s tím se podobně vyvíjely výdaje.

Na město, jehož centrum je zapsané na seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO, silně dopadla koronakrize. Krumlov přišel až o 150 milionů korun. „Hlavně o příjmy související s turismem, jako poplatky z pobytu, za zábory veřejných prostranství a také o příjmy ze sdílených daní, které nebyly v očekávané rozpočtované výši,“ uvedl místostarosta. Několika miliony podpořilo město podnikatele, jimž při pandemii odpustilo nájmy.

Před covidem jezdilo do města ročně kolem 16 tisíc zájezdových autobusů a kolem dvou milionů turistů. V červnu 2019 zpoplatnil Krumlov vjezd zájezdových autobusů do města. Za příjezd a odjezd z takzvaného bus stopu platil jeden autobus 1250 korun. Za první půlrok vybral tehdy Krumlov na poplatcích 20,6 milionu korun. V roce 2020, kdy začala epidemie koronaviru, to bylo o 87 procent méně. Loni získal z placených autobusových stání 290 tisíc korun, letos čeká dva miliony. Kvůli koronaviru zrušilo město loni i předloni historické Slavnosti pětilisté růže, na které jezdilo až 23 tisíc lidí.

Na účtu města bylo koncem letošního května 129,5 milionu korun. Zůstatek na začátku aktuálního volebního období, koncem října 2018, byl 40,7 milionu.

Český Krumlov, v němž žije asi 13 tisíc lidí, má letos rozpočet s příjmy 445,7 milionu, výdaji 537,9 milionu a schodkem 92,2 milionu korun. Schodek kryje z peněz, jež ušetřil loni, a z úvěrů. Investuje přes 160 milionů korun, jednou z hlavních akcí je oprava hřbitova.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, koronavirus, Český Krumlov, úvěr, pandemie, COVID-19, KDU-ČSL, UNESCO, pandemie covidu-19, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov zvýšil za čtyři roky zadlužení, hlavně kvůli úvěru na ČOV  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.