Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kosterní ostatky prodloužily opravu ulice v centru Tábora. Hotovo bude v srpnu

Několikaměsíční zpoždění nabrala rekonstrukce Ulice Pod Tržním náměstí v Táboře. Hotovo mělo být loni v listopadu, nakonec se tak stane letos na začátku srpna. Důvodem je mimo jiné nález kosterních ostatků. Nejspíš jsou z doby, kdy čelilo město obléhání.

Ulice Pod Tržním náměstí vede ze stejnojmenného náměstí do Jordánské ulice. Investice měla stát 11,75 milionů korun, nakonec se částka vyšplhala na 16 milionů korun. Kolaudace je naplánovaná na 3. srpna. „Když to všechno klapne, chtěli bychom ještě ten den spustit provoz,“ uvedl starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Zdržení způsobily mimo jiné archeologické vykopávky. V místě stavby se našly kosterní ostatky, které nejspíš patří dobyvatelů ze 17. století. Kromě toho se musela projektovat stabilizace kapličky, která stojí částečně ve skále a částečně v opěrné zdi. Město se rozhodlo, že památku za půl milionu korun zachrání.

„Největší stavebně-technické komplikace se týkaly výstavby nové opěrné zdi. Statik původně předpokládal řešení, která se reálně ukázalo ve zvětralé zemině jako nevhodné a projekt se musel předělat na systém takzvané Chaudyho desky, která je „žebry“ zalomená do stávajícího svahu, aby byl dostatečně stabilní. Přeprojektování trvalo týdny až měsíce,“ sdělil mluvčí města Luboš Dvořák.

Překvapivý nález. V Táboře objevili při stavbě zdi kostry dvou lidí ze 17. století

Práce na poničené opěrné zdi u táborského Tržního náměstí přinesly nečekaný archeologický nález. Zaměstnanci stavební firmy tam objevili kosterní ostatky dvou lidí. Provizorní pohřeb měli pravděpodobně při událostech z let 1620 až 1621.

 

V roce 1620 město Tábor obléhalo císařské vojsko, kterému velel španělský generál Baltasar de Marradas y Vique, rodák z Valencie. Táborští se mu vzdali 8. listopadu 1621, posádka totiž trpěla nedostatkem potravin. Právě v této době pravděpodobně došlo k pohřbu dvou osob, jejichž ostatky našla stavební firma při bagrování skalnatého podloží.

„Jedná se o kostru jednoho muže a jedné ženy průměrného stáří kolem 20 let,“ informoval loni v listopadu archeolog Husitského muzea v Táboře František Janda. Podle archeologa Františka Jandy to sice není vzácný nález, ale dokresluje představu o zdejším území.

„Dnešní Tržní náměstí bylo původně zastavěno domy. Útoky Marradasovy armády byly v těchto místech prudké, shořela tu celá obydlí. Obě těla zde byla pohřbena provizorně. Nedokážeme však říct, zda patřila obráncům Tábora, nebo dobyvatelům,“ dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Tábor

Štítky Tábor, František Janda, Luboš Dvořák, Husitské muzeum v Táboře, Valencie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kosterní ostatky prodloužily opravu ulice v centru Tábora. Hotovo bude v srpnu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.