Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Budějce chtějí mít na školách zelené střechy

Město České Budějovice má v plánu umístit na své školy zelené střechy. Radnice se proto uchází o dotační peníze. Instalace nového povrchu by mohla začít příští rok. Zelené střechy zadržují dešťovou vodu a ochlazují budovy.

Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo výzvy, které se týkají energetických úspor a efektivního hospodaření se srážkovou vodou. Právě na to se rozhodlo reagovat město České Budějovice. 

„Rada města schválila předložení žádostí o poskytnutí podpory na projekty Zelená střecha MŠ K. Štěcha a na Snížení energetické náročnosti MŠ Větrná. Investiční akce na snížení energetické náročnosti ve školce K. Štěcha začala už vloni a potrvá do roku 2023. Její součástí je osazení zelené střechy, která má navíc další výhodné funkce spočívající v zadržení dešťové vody a ochlazení budovy a tím i městského prostoru v horkých dnech,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice).

S první etapou v MŠ Větrná by se mělo začít na jaře příštího roku. „Bude tam postupně zatepleno sedm objektů a na všech se počítá se zelenými střechami. V některých pavilonech se udělá rekuperace, tedy zpětné získávání tepla z odpadního vzduchu z objektu,“ dodal náměstek.

Zelené střechy jsou jedním z nástrojů, které zmiňuje Adaptační strategie Českých Budějovic na změnu klimatu. „Při rekonstrukci budov bychom měli myslet na zelené střechy a stěny, měli bychom podporovat komunitní zahrady a revitalizovat a budovat parky. Za důležité považuji věnovat se takzvaným kapesním parkům, díky čemuž můžeme ochladit některé lokality a zkvalitnit život místním,“ zmínil letos v červnu Moravec. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky budějovice, škola, střecha, zelená střecha, České Budějovice, Ivo Moravec, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce chtějí mít na školách zelené střechy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.