Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé pomáhají s hledáním karase obecného, vytlačují ho invazivní druhy

Karas obecný byl jednou z nejběžnějších ryb tůněk a návesních rybníčků. V současné době mu ale hrozí vyhynutí. I přestože tato ryba dokáže přežít v nehostinných podmínkách, přichází postupně o své původní prostředí. Informovalo o tom Biologické centrum Akademie věd České republiky.

Projektu se účastní také zástupci Zoo Praha a České zemědělské univerzity i veřejnost. Už od loňska se zájemci registrují na web zachrankarase.cz, kde je možné zaznamenat výskyt této ryby. Ta se nyní objevuje nejčastěji a jejím největším konkurentem je karas stříbřitý. 

„Do projektu se nám dosud zapojilo 719 respondentů, kteří nahlásili 938 lokalit s výskytem karasů. Úbytku karase obecného si všimlo 75 procent z nich. Stejně tak přibývání invazního karase stříbřitého v našich vodách zaznamenalo 71 procent respondentů,“ uvedl v tiskové zprávě jeden z hlavních koordinátorů záchranného projektu, hydrobiolog Marek Šmejkal z Biologického centra AV ČR.

Jeden člověk například nahlásil 72 loalit. Někteří se pouze zaregistrovali, ale lokalitu nenahlásili, a tak je vědci vyzývají k tomu, aby se do akce zapojili. Lidé karase obecného spatřují zejména v rybníčcích, tůních a zatopených lomech. 

„Když jsme ověřovali data od respondentů, potvrdilo se, že zejména drobné lokality jako lomy a tůně jsou opravdu posledními místy, kde je vyšší šance najít původního karase. V řekách a větších rybnících převládá invazní karas stříbřitý, který se tam dostává především při vysazování ryb, například s násadou kapra,“ přidal Šmejkal. 

Lidé si v komentářích všímají, že karase obecného nahrazuje stříbřitý. Například na jihu Čech pak veřejnost poukazovala i na problém s dalším invazním druhem, střevličkou východní.

Díky lidem se podařilo najít desítky míst, kde ještě karas obecný přežívá. Jde o místa, která vědci neznali. Na řadě míst se ale už vyskytuje karas stříbřitý. „Často tady karas stříbřitý převažuje v poměru 10:1 a karas obecný vykazuje velice špatnou kondici. Někde výměna druhů proběhla tak nenápadně a postupně, že nám lidé hlásí karasy obecné, a přitom na lokalitě už najdeme pouze karasy stříbřité,“ dodal Šmejkal.

Ohodnoť článek

Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky karas, výzkum, příroda, ryba, ryby, Biologické centrum AV ČR, projekt, invazní druh, ZOO Praha, Česká zemědělská univerzita v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé pomáhají s hledáním karase obecného, vytlačují ho invazivní druhy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.