Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rakouští zemědělci si u hranic s Českem pojišťují majetek proti extrémnímu počasí

U hranic s Jihočeským krajem přibývá rakouských zemědělců, kteří si pojišťují majetek s ohledem na extrémní počasí. Počet pojištěných farem v Horním Rakousku se od roku 2000 zčtyřnásobil. Škody jdou do desítek milionů euro.

Informoval o tom server ORF.at. Podle něj v roce 2021 zapříčinilo počasí škody v zemědělství ve výši 63 milionů euro. Významný podíl, 52 milionů euro, tvoří škody způsobené krupobitím. Škody za více než 10 milionů euro má na svědomí sucho. Údaje platí pro Horní Rakousko. 

„Obecně platí, že zprávy o škodách způsobených kroupami se od roku 2000 v průměru ztrojnásobily, u jiných povětrnostních rizik zdvojnásobily,“ uvedl rakouský zpravodajský portál. 

Zemědelci podle něj uznali, že je změna klimatu v plném proudu. Od roku 2000 se tak počet komplexních pojištění v Horním Rakousku zčtyřnásobil. Zemědělci se nejčastěji pojišťují proti suchu a krupobitií. Do podpory zemědelců se má zapojit i stát, který do této oblasti pošle další desítky milionů euro. 

Server ORF zároveň citoval Wolfganga Winklera, který je regionálním ředitelem rakouské pojišťovny Österreichischen Hagelversicherung. Ta je podle něj nejrychlejší a nejmodernější v Evropě v posuzování škod. Využívá k tomu data ze satelitních snímků či hodnoty ze srážkového radaru. 

Firmě k tomu slouží data od Evropské kosmické agentury (European Space Agency, ESA, pozn. redakce)„Data ESA zpracováváme a využíváme je ke zjišťování škod po přírodních katastrofách, například v případě sucha. Tímto způsobem se důsledky změny klimatu, jako je sucho, stávají pro pojištěné zemědělce v rané fázi lépe vypočitatelné a rozpoznatelné,“ uvedl na nedávné tiskové konferenci Kurt Weinberger, výkonný ředitel pojišťovny. 

Právě tato společnost vydávala 21. června tiskovou zprávu, když Horní Rakousko zasáhlo extrémní počasí. „Zvlášť postiženo je zemědělství v Horním Rakousku, škody jsou ale také v Korutanech a Štýrsku“ uvedl tehdy v tiskové zprávě Mario Winkler, mluvčí pojišťovny, která na trhu působí od roku 1946.

O pár dní později firma upřesnila, že nejvíce zasažené jsou okresy Kirchdorf, Steyr, Linz, Urfahr, Freistadt a Perg, některé z nich se nachází nedaleko České republiky. Na ploše kolem 16 tisíc hektarů tam sčítají škody majitelé orné půdy či pěstitelé jablek, kukuřice a dalších plodin. „Podle prvních průzkumů lze očekávat celkovou škodu 6,5 milionu eur,“ dodal Winkler. 

Budějcká Drbna se obrátila na tuzemský Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). Tato státní firma se věnuje podpoře českých zemědělců, kteří na jejím webu najdou mimo jiné informace o programech ministerstva zemědělství. Ty se týkají i pojištění. 

„Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond dlouhodobě podporuje pojištění zemědělských plodin nebo hospodářských zvířat, a to formou úhrady části nákladů prokazatelně vynaložených na platbu pojistného. O tuto podporu je mezi českými zemědělci zájem a patří mezi nejvyhledávanější tituly PGRLF. Aktuálně však neevidujeme výrazný nárůst počtu přijatých žádostí o podporu pojištění. Naopak již několik let je počet přijatých žádostí obdobný, a to zhruba 5200,“ řekla redakci mluvčí PGRLF Barbora Šenfeldová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky farmáři, Rakousko, pojištění, počasí, kroupy, Česko, Horní Rakousy, Evropská kosmická agentura, Jihočeský kraj, Wolfgang Winkler, Kurt Weinberger, Ministerstvo zemědělství České republiky, Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakouští zemědělci si u hranic s Českem pojišťují majetek proti extrémnímu počasí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.