Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čeští vědci loví klikoroha pomocí nové pasti, kterou vyvinuli

Dvoucentimetrový klikoroh borový v lese okusuje sazenice jehličnanů a v přírodě ho vědci registrují hlavně v tomto období. Objevuje se zejména na místech, kde řádil kůrovec. Vědci proto vyvinuli past, do které škůdce chytají.

Informovalo o tom Biologické centrum Akademie věd ČR. Na výzkumu se podílely také firmy L.E.S. CR a Scitech. „Klikoroh borový u nás není nový škůdce, ale obrovsky se namnožil, protože mu kůrovcová kalamita poskytla spoustu materiálu pro žír a rozmnožování,“ uvedl v tiskové zprávě entomolog Petr Doležal z Biologického centra AV ČR.

Larvy brouka se vyvíjejí v kořenech pařezů smrků či borovic. Když se vylíhnou, okusují lýko z kmínků sazenic. To může zapříčinit uhynutí stromku. Podle vědců v Česku každý rok stoupá plocha, kde klikoroh škodí o několik tisíc hektarů.

Novou past vyvinuli vědci z biologického centra. „Díky této pasti se sníží množství používaných insekticidů, navíc je past navržena tak, aby v ní neuvízly necílové druhy hmyzu, jako jsou například chránění střevlíci,“ popsala řešitelka projektu Markéta Davídková z Biologického centra AV ČR.

Past se umisťuje do země. Tvoří ji dvaceticentimetrový kelímek, který má speciálně zkosené víčko. Uvnitř je nádoba s látkou, která klikoroha láká. „Klikorohové se v lese orientují podle vůně čerstvých pasek s pařezy, kde kladou samice vajíčka a vyvíjejí se larvy. Atraktant obsahuje látky, které tuto vůni napodobují,“ popsal Petr Doležal. Past vědci vyvíjeli a testovali dva roky. Nyní zijšťují, kolik jich je potřeba na jeden hektar. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky vědci, výzkum, klikoroh, věda, příroda, past, Biologické centrum AV ČR, Akademie věd České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští vědci loví klikoroha pomocí nové pasti, kterou vyvinuli  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.