Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Policisté v civilu na mítinku Babiše v Borovanech zalehli mladíka s autismem. Vondrášek chce vysvětlení

Bývalý premiér Andrej Babiš celý týden objížděl jihočeská města a obce a na jeho mítincích došlo k několika střetům policie s občany. Vrcholem byl incident v Borovanech na Českobudějovicku, kde trojice policistů v civilu zalehla mladíka s autismem, který předtím sebral Babišovi reproduktor. Věcí se nyní hodlá zabývat policejní prezident Martin Vondrášek, který zákrok odsoudil. O případu jako první informoval ve své reportáži týdeník Respekt.

O incidentu mezi policisty a jedním z účastníků Babišova mitinku v Borovanech na Českobudějovicku informoval ve čtvrtek odpoledne jako první týdeník Respekt ve své reportáži z Babišovy jihočeské tour. Babišův karavan, v němž mítinky objíždí, do Borovan zamířil poté, co musel předčasně ukončit akci v nedaleké Třeboni. Odtud prchnul kvůli tomu, že policisté obdrželi informaci o plánovaném atentátu na politika. Ten ale záhy vyvrátili.

Podle reportáže Respektu se situace v Borovanech vyostřila, když Babiš promlouval ke svým příznivcům. Mladý muž, který na mítink přišel se svou matkou, sebral z ničeho nic politikovi reproduktor i se stojanem a utíkal s ním pryč. Vyrazili za ním tři muži, kteří jej dostihli a zalehli. Ukázalo se, že to byli policisté v civilu. Uniformovaná hlídka poté mladíka odvezla pryč.

Jeho matka se jej po celou dobu snažila bránit a reportérce Respektu Ivaně Svobodové řekla, že její syn trpí autismem a chodí do 8. třídy základní školy. Prý to na policisty při zákroku volala také, ti ale přesto svého jednání nezanechali a mladíka odvezli na stanici do Lišova. Matka měla strach, že její syn dostane ze stresu epileptický záchvat, to se však naštěstí nestalo a ona si ho zanedlouho v pořádku vyzvedla.

Mladík své jednání později vysvětlil tím, že mu vadilo, jak bývalý premiér lidem lže. Proto se rozhodl, že mu sebere reprotuktor.

Situace, k níž došlo v Borovanech, je mnohem závažnější, než předchozí incidenty, k nimž došlo na Babišově cestě Jihočeským krajem. Okamžitou a ostrou reakci vyvolala ze strany policejního prezidenta. „Informacemi zveřejněnými v souvisloti se zákrokem policie v Borovanech jsem naprosto znechucen. Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ uvedl policejní prezident Martin Vondrášek ve čtvrtek na Twitteru s tím, že v pátek se chce sejít s jihočeským policejním ředitelem Luďkem Procházkou a celou záležitost s ním probrat osobně. „Nepřipustím, aby příslušníci policie nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy,“ zdůraznil Vondrášek.

Jste zoufalci, vzkázal Babiš svým odpůrcům

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš má za sebou tři dny pouti po jižních Čechách. Prakticky na všech plánovaných zastávkách se setkal s desítkami svých odpůrců, kteří jej většinou pískáním, transparenty a projevy nesouhlasu ze svých měst a obcí vyháněli. V Táboře svým odpůrcům Babiš vzkázal, že jsou zoufalci a voliči pětikoalice. Na všech mítincích se nevyhnutelně střetly oba tábory - odpůrci Andreje Babiše a jeho příznivci, součástí byl tak policejní dohled. Běžné bylo vulgární pokřikování, v některých případech ale došlo i k fyzickému kontaktu. Vrcholem jsou dva medializované případy, kdy došlo ke konfliktu mezi občany a policií.

Jako první se na veřejnost dostal případ z mítinku v Českém Krumlově. Jedna z odpůrkyň bývalého premiéra se tam měla údajně dopustit přestupkového jednání a dva policisté v civilu ji odvezli k výslechu. Deník Forum24 následně zveřejnil video, na němž zmiňovaní policisté odvádějí ženu do svého auta, a poté ji z místa odvážejí. Podle některých přítomných měla jednomu z nich dát facku. Incident následně reflektoval také policejní prezident Martin Vondrášek, který podle vyjádření policie na Twitteru nechal celou věc prověřit.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Babiš, policie, ČR, ANO, Jihočeský, protest, odpůrce, mladík, incident, Andrej Babiš, Borovany, Martin Vondrášek, autismus, policejní prezident, Respekt, okres České Budějovice, Twitter, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté v civilu na mítinku Babiše v Borovanech zalehli mladíka s autismem. Vondrášek chce vysvětlení  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.