Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji vzrostla, častěji hledaly práci ženy

Pobočky Úřadu práce ČR evidovaly ke konci července 10 574 Jihočechů, kteří hledali zaměstnání. Nezaměstnanost se ve srovnání s předchozím měsícem mírně zvedla. I přesto je ale druhá nejnižší v České republice.

Informace vyplývají z dat Úřadu práce ČR a Českého statistického úřadu (ČSÚ). Zatímco v červnu byla míra nezaměstnanosti v kraji 2,2 procenta, v červnu poskočila na 2,4. I tak jde ale o velmi nízkou hodnotu, navýšení zaznamenaly všechny kraje republiky. 

„Ke konci měsíce července bylo na území Jihočeského kraje evidováno 10 574 uchazečů o zaměstnání, z toho dosažitelných bylo 9 389 osob. Meziměsíčně se počet nezaměstnaných osob v kraji zvýšil o 5,1 procenta. Obdobný trend vykazovala většina jihočeských okresů,“ informovala v tiskové zprávě Pavlína Kubíková z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. Meziročně poklesl počet uchazečů o zaměstnání o 14,5 procenta. 

Mezi těmi, kteří hledali práci, převažovaly ženy. Na celkovém počtu se podílely téměř 58 procenty.  Vyšší nezaměstnanost žen byla podle ČSÚ patrná ve všech okresech kraje. Mezi uchazeči o zaměstnání převažovali lidé ve věku 55 až 59 let, kterých bylo více než 1 600. 

V Jihočeském kraji je druhý nejnižší podíl lidí bez práce

Na konci června hledalo práci 10 065 Jihočechů. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle něj je podíl nezaměstnaných osob na jihu Čech druhý nejnižší v republice.

 

Pobočky Úřadu práce ČR evidují také počet pracovních míst. Těch bylo ke konci července 19 187. Číslo je meziročně nižší o sedm procent, ve srovnání s letošním červnem došlo ke snížení o 1,5 procenta. 

„Na jedno volné pracovní místo připadalo k 31. červenci 2022 v Jihočeském kraji 0,6 uchazečů, což je pátý nejnižší počet mezi kraji, přičemž meziročně se tento počet nezměnil,“ přidala Kubíková. 

„Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, zedníky, pomocníky ve výrobě nebo kuchaře a uklízeče,“ přidala za celorepublikové údaje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky nezaměstnanost, jižní čechy, statisitka, čsú, úřad práce, Česko, Jihočeský kraj, Úřad práce České republiky, povolání, Český statistický úřad, Kateřina Beránková, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji vzrostla, častěji hledaly práci ženy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.