Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V jihočeských rybnících se zhoršuje kvalita vody, Lipno si polepšilo

U Podolska na Orlíku i nadále platí zákaz koupání, hrozí tam akutní poškození zdraví. Kromě toho se zhoršila kvalita vody v některých rekreačních rybnících na jihu Čech. Informovala o tom Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje (KHS).

U Podolska zákaz platí už sedm týdnů. Voda je tam nebepzečná a neodpovídá hygienickým požadavkům. 

„V týdnu byly opět výrazně překročeny limitní hodnoty pro ukazatele sinice a chlorofyl-a, vytváří se tam vodní květ a rozbory potvrdily sníženou průhlednost. Upozorňujeme veřejnost, že zde při koupání a vodní rekreaci hrozí akutní poškození zdraví,“ informovala v tiskové zprávě ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.

Na Orlíku u autokempu Radava dostala voda na pětistupňové škále trojku. Hrozí tam mírně zvýšená pravěpodobnost vzniku zdravotních problémů. Hygienici proto doporučují se po koupání osprchovat čistou vodou. 

Známku čtyři, která značí vodu nevhodnou ke koupání, dostaly tento týden dva rybníky - Hejtman a Staňkovský. Oba se nachází v rekreační oblasti nedaleko Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku. Koupání se tam nedoporučuje zejména dětem, těhotným ženám a lidem s alergií či oslabeným imunitním systémem. 

„Od minulého týdne se mírně zlepšila kvalita vody na Lipně. Na pláži u Lipna nad Vltavou je zhoršená jakost vody, hodnocená stupněm 3, představujícím mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou,“ dodali hygienici v tiskové zprávě. Voda u pláží u Černé v Pošumaví a Horní Plané dostala dvojku. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky voda, jižní čechy, kvalita, koupání, lipno, rybník, Podolsko, Krajská hygienická stanice, Vodní nádrž Lipno, Vodní nádrž Orlík, Česko, Jihočeský kraj, Kvetoslava Kotrbová, Chlum u Třeboně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihočeských rybnících se zhoršuje kvalita vody, Lipno si polepšilo  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.