Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Země živitelka připomene význam zemědělců. Přijede zhruba 600 vystavovatelů

Na přehlídku plemene dexter, výstavu norických koní či soutěž v rychlostní střiži ovcí se mohou těšit návštěvníci agrosalonu Země živitelka. Oblíbenou akci hostí od 25. do 30. srpna areál českobudějovického výstaviště.

V letošním roce chtějí pořadatelé připomenout význam zemědělců ve vztahu k životnímu prostředí. Hlavní téma proto organizátoři pojmenovali Budoucnost české krajiny. 

„Agrosalon Země živitelka je nejen akcí, na které se prezentují naši vystavovatelé, ale také akcí, která reaguje na aktuální témata agrosektoru. Budoucnost české krajiny je klíčové téma pro nás pro všechny, právě činnost zemědělců ji velmi ovlivňuje. V rámci odborného doprovodného tématu a některých expozic našich vystavovatelů chceme prezentovat pozitivní vliv správně prováděné zemědělské činnosti. Našim cílem je, aby si návštěvníci uvědomili enviromentální význam zemědělců,“ uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva Výstaviště České Budějovice Mojmír Severin.

S tím podle něj souvisí i téma potravin. Proto bude výstava poukazovat na vysokou kvalitu domácí produkce i její rozsah. Země živitelka je tradiční akce, kterou navštěvují vystavovatelé z nejrůznějších koutů světa. Akce pojímá zemědělství napříč všemi obory a pravidelně přináší novinky, které se týkají myslivosti, rybářství, potravinářství či chovu hospodářských zvířat a dalších odvětví. 

V uplynulých letech bylo pro pořadatelé složité akci organizovat s ohledem na opatření související s covidem-19. „Tenhle ročník se konečně připravoval standardně. Byla to pro nás velmi příjemná změna oproti loňsku, kdy se do poslední chvíle nevědělo, v jakém formátu se akce uskuteční. Těší nás i zájem vystavovatelů. V případě obsazenosti výstavních ploch jsme se přiblížili k roku 2019,“ řekl redakci Severin. 

Výběr z programu
- první robotický vinohradnický robot
- salonek vín v pavilonu B4
- ochutnávka biopotravin v expozici Evropské komise
- dvě předvadiště / chladnokrevní i teplokrevní koně, ovce, kozy
- soutěž v rychlostní střiži ovcí
- národní šampionát plemene ovcí Zwartbles
- historické zemědělské stroje

Do Budějovic míří více než 600 vystavovatelů, a tak se návštěvníci mohou těšit na bohatý program. Uvidí například komentovanou přehlídku plemene skotu dexter, které do Česka přivezl herec Karel Roden, nebo výstavu norických koní. Ti se díky své síle využívají mimo jiné v lesnictví. Noričtí koně byli mimo jiné na koněspřežní železniční dráze z Lince do Českých Budějovic.

Na programu je také národní šampionát plemene ovcí Zwartbles, lidé uvidí i amerického miniaturního koně, jezdecké ukázky a chybět samozřejmě nebude ani nejmodernější zemědělská technika či živá hudba. Letošní ročník navíc hostí expozici a program k předsednictví České republiky v radě Evropské unie. 

Plné vstupné stojí 200 korun, zlevněné 120 korun a rodinné vychází na 400. Levnější je nákup online, kdy je například plná vstupenka levnější o 40 korun a rodinná o 60. 

„Země živitelka je jednou z nejdůležitějších akcí, kde se může veřejnost seznámit s dobrou prací českých a moravských zemědělců a potravinářů. Tématem letošního ročníku je Budoucnost české krajiny. A v českém zemědělství v následujících letech půjde o udržitelnost a šetrnost v krajině. Mezi naše priority patří například ochrana půdy. Chceme zemědělce motivovat ke zmenšování půdních bloků, proto od roku 2023 omezíme osevní plochu jedné plodiny v silně erozně ohrožených oblastech ze současných 30 na 10 hektarů. Plánujeme, že na ostatních pozemcích k takovému omezení budou moct zemědělci přistoupit dobrovolně, a získat tak zvláštní příplatek v ekoplatbě,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Výstaviště České Budějovice

Štítky Země živitelka, České Budějovice, agrosalon, výstava, ministr, Zdeněk Nekula, výstaviště, ovce, Česko, Evropská unie, Karel Roden, Evropská komise, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Země živitelka připomene význam zemědělců. Přijede zhruba 600 vystavovatelů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.