Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jihu Čech stále narůstá počet případů klíšťových onemocnění

V Jihočeském kraji stále narůstá počet onemocnění přenášených klíšťaty. Hygienici evidují 78 případů klíšťové encefalitidy, což je o 42 více než ve stejném období loni. Meziročně se zvýšil i výskyt lymeské boreliózy. Hygienici zaznamenali 253 případů, loni ve stejnou dobu jich bylo 143. Řekla to ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

„V relativním porovnání vzhledem k počtu obyvatel vidíme vysoký výskyt na Českokrumlovsku, kde je 51 potvrzených případů lymeské borreliózy a 16 klíšťové encefalitidy. V absolutních číslech nejvyšší výskyt lymeské borreliózy registrujeme na Českobudějovicku, kde bylo potvrzeno 78 případů, vloni v tomto období to bylo 36,“ řekla.

V případě klíšťové encefalitidy je podle ní letošní sezona výjimečná v porovnání s loňským rokem. „Aktuální výskyt ale významně nevybočuje z dlouhodobých trendů pro Jihočeský kraj. Například v roce 2020 jsme v tomto období registrovali 92 potvrzených případů, tedy ještě více než letos,“ uvedla. Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo v regionu 170 lidí a v celé republice 861.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Očkování proti borelióze není, naopak proti encefalitidě se lze nechat očkovat. Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Jihočeský, nemoc, Jihočeský kraj, lymská borelióza, klíšťová encefalitida, Česko, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, okres Český Krumlov, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech stále narůstá počet případů klíšťových onemocnění  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.