Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Rakousku u hranic s Českem se toulají vlci, jejich výskyt řešilo ministerstvo

Sousedé z Rakouska si v uplynulých týdnech a měsících všímají výskytu vlka. Potvrzují to útoky na zvířata, jeden se stal jen 15 kilometrů od hranic s Českem. Ministerstvo zemědělství proto nabádá myslivce a zemědělce, aby byli ostražitější.

O výskytu vlků v česko-rakouském pohraničí informoval hornorakouský zpravodajský server ORF. Podle něj vlk nedávno zabil čtyři ovce v Langschlagu. Městys se nachází v Dolním Rakousku nedaleko hraničního přechodu u Pohoří na Šumavě. Sousední Horní Rakousko zatím eviduje dva oficiálně potvrzené útoky. Při obou zemřela divoká zvířata. 

„Přesto jsou lidé po posledním útoku vlků v Langschlagu ostražití, zejména v jen několik kilometrů vzdáleném Liebenau, kde jsou opakované hlášena pozorování vlků,“ uvedl server. 

Věc už řešilo ministerstvo zemědělství a lesnictví. „Nyní jsme prostřednictvím okresní komory a také okresního mysliveckého sdružení požádali myslivce a zemědělce, aby věci věnovali větší pozornost,“ citoval server ORF.at Benjamina Öllingera z hornorakouského ministerstva.

Zpravodajský portál upozornil na chování vlků. Ti dospělí si podle něj postupně uvědomí, že je snadnější lovit pasoucí se zvířata místo divokých, což se následně učí jejich mláďata. Doposud se ale vlci zaměřují na ta divoká. V Horním Rakousku bylo letos pozorováno zhruba 20 zvířat. Většina z nich byla v oblasti Mühlviertel, což je území, které se táhne podél hranic s Českem. 

Vlčí smečky se pohybují hlavně v příhraničí. Jejich počet roste

V České republice přibylo vlčích teritorií. Díky výzkumu se jich loni podařilo zmonitorovat celkem čtyřiadvacet. Většina lokalit, kde se vlci pohybují, se nachází v příhraničí. To platí například pro Národní park Šumava.

V Jihočeském kraji se vlci pohybují především v příhraničí. Na Šumavě a v sousedním Bavorském lese sledují vědci pohyb vlků díky speciálním obojkům. Sledovací zařízení mají na sobě v současné době tři samice, přičemž každá se pohybuje v jiném teritoriu. Smečky tam podle odhadů čítají až 30 jedinců. Celkem je nyní v tuzemsku 24 vlčích teritorií, informovalo letos v únoru Hnutí Duha. 

„Společné výsledky potvrzují trend z posledních let, kdy se vlci stále šíří do dalších oblastí. Mapa však nemusí podchytit všechna teritoria, která vznikla. Naše kapacity pro monitoring jsou omezené a zvlášť mimo chráněná území nebo tam, kde nevznikají škody na hospodářských zvířatech, může přítomnost vlků ujít pozornosti. Uvítáme proto hlášení o výskytu vlků i od veřejnosti na email stopy@selmy.cz,“ uvedl Miroslav Kutal, akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně a vedoucí programu Šelmy v Hnutí Duha.


Lanschlag, kde došlo k útoku vlka na ovce.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vlk, Česko, Rakousko, hranice, myslivci, Ministerstvo zemědělství České republiky, Hnutí DUHA, myslivost, Mendelova univerzita v Brně, Dolní Rakousy, Šumava, Liebenau

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rakousku u hranic s Českem se toulají vlci, jejich výskyt řešilo ministerstvo  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.