Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Firma chystá resort u lipenské přehrady. Záměr musí doplnit, rozhodl úřad

Na břehu lipenské přehrady chce investor vybudovat rekreační park. Krajský úřad v srpnu rozhodl, že je nutné dokumentaci doplnit mimo jiné o vliv na kvalitu vody. Jednatel firmy Budějcké Drbně řekl, že se záměr připravuje v souladu s vysokými ekologickými standardy.

Krajský úřad Jihočeského kraje vrátil k přepracování firmě dokumentaci, která popisuje Rekreační park Kovářov a jeho vliv na životní prostředí. Investor chce v katastru Frymburku na Českokrumlovsku postavit rekreačně-obytný areál včetně sportovišť či nové infrastruktury.

„Areál bude tvořen dvěma samostatnými resorty, které budou na sebe navazovat. Budou tvořeny jednotlivými objekty k trvalému nebo druhému bydlení, rekreačními objekty pro lokální sezónní turistiku, objekty pro rodinnou rekreaci v přírodě, které budou samostatně funkční a určené pro prodej jednotlivými klientům. Navržené řešení se týká celé lokality včetně komunikací, zásobování energiemi, vodních ploch, sportovišť a veřejné zeleně,“ uvedla v rozhodnutí Marcela Jirková z odboru životního prostředí, zemědělství a lesnictví. 

Ta dodala, že je nutné dokumentaci přepracovat. Krajský úřad požaduje doplnit některé informace. Navrhovatel má za úkol posoudit kumulativní vlivy na kvalitu vody ve vodní nádrži Lipno, v návaznosti na to podrobněji vyhodnotit systém čištění odpadních vod, dopracovat hodnocení vlivů na krajinný ráz či doložit kopii pravomocného rozhodnutí Správy NP Šumava o umístění nové stavby na území I. zóny CHKO. Materiál zahrnuje celkem 13 požadavků. 

Připomínky k záměru podávaly spolky, přidali se také místní obyvatelé. „Za důležité považujeme, že investor musí dopracovat a posoudit také další variantu záměru, která nebude mít významně negativní dopady na přírodu, krajinu a půdu. Krajský úřad požaduje, aby byla posouzena varianta s výrazně menší rozlohou. Tento požadavek vznášely spolky od počátku posuzování vlivů na životní prostředí, zatímco investor ho ignoroval nebo prováděl v projektu kosmetické změny,“ uvedl v tiskové zprávě Jiří Řehounek za spolek Calla. Ten se připomínkování nového rekreačního satelitu věnuje od počátku procesu EIA (Vyhodnocení vlivů na životní prostředí, pozn. redakce).

Spolek tvrdí, že je rekreační areál podle názoru ochránců lipenské krajiny v rozporu s nově přijatou Územní studií krajiny Jihočeského kraje. „Vrácení dokumentace EIA k přepracování lze považovat za částečný úspěch. Realizace projektu v původně předpokládaném rozsahu by vzhledem k bezprostřední blízkosti již schváleného Přístavu Hruštice a Rekreačního parku Lipno znamenala znehodnocení celého Kovářovského poloostrova jeho přeměnou z volné krajiny na souvisle zastavěnou oblast městského typu, aniž by to místním obyvatelům přineslo cokoli pozitivního,“ přidal Vladislav Smolka ze spolku ŠumavaNeNaProdej působícího ve Frymburku.

Budějcká Drbna požádala o vyjádření vlastníka pozemků, kterým je společnost Golf Resort Lipno se sídlem v Lipně nad Vltavou. Firma vrácení dokumentace k přepracování respektuje a vzkázala, že bude transparentně vyvíjet úsilí k získání souhlasného stanoviska. 

Jednatel Lukáš Konrád Dorn-Fussenegger sdělil, že proces trvá několik let a došlo už k rozsáhlé redukci stavebních ploch. „Cílem projektu je naplnit potřebu udržitelného a ekologického rozvoje území a vytvořit nové cenově dostupné trvalé i rekreační rodinné bydlení v souladu s vysokými ekologickými standardy. Podporujeme dlouhodobé cíle šetrného udržitelného cestovního ruchu podle zásad Národního parku Šumava na léta 2022 až 2040 a ekoturistiku chápeme jako novou příležitost pro rekreační aktivity, jako je cyklistika, plavání, turistika a další venkovní sporty. To je důvod, proč projekt zahrnuje rozsáhlé plochy veřejné zeleně, venkovní sportoviště, veřejné hřiště a další investice do veřejné infrastruktury,“ řekl redakci. 

Záměr je podle něj plně v souladu s Územní studií schválenou zastupiteli Frymburku a dotčenými orgány. 

„Dotčené pozemky pro bydlení a rekreaci jsou v územním plánu Frymburk již více než patnáct let vedeny jako rozvojové území a navazují na původní zástavbu Kovářova. Vzhledem k zásadám územního rozvoje Jihočeského kraje byl již stavební pozemek dále redukován o více než 20 000 metrů čtverečních, což odpovídá ekvivalentu cca třech fotbalových hřišť,“ přidal jednatel.

Rozvoj území je podle něj přizpůsobený principům NP Šumava a přináší lokalitě pozitiva. „Žít v souladu s přírodou znamená přijmout, že to, co si z přírody vezmeme, se přírodě vrátí. Proto jsme rádi, že naplňujeme vysoké standardy a máme veřejné a transparentní posouzení vlivů na životní prostředí, ke kterému se může každý vyjádřit,“ dodal jednatel a přidal, že společnost mimo jiné počítá s nejmodernějšími technologiemi v případě čištění odpadních vod. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hana Míková

Štítky Kovářov, lipno, investice, Jihočeský kraj, šumava, Vodní nádrž Lipno, krajský úřad, životní prostředí, investor, Frymburk, Drbna.cz, Národní park Šumava, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma chystá resort u lipenské přehrady. Záměr musí doplnit, rozhodl úřad  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.