Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kapli sv. Filipa Neri z druhé poloviny 19. století mohou lidé opět navštívit

Po několika letech skončila rekonstrukce památky, která se nachází v lese ve svahu kopce Libín na Prachaticku. Kaple svatého Filipa Neri je od uplynulého víkendu opět přístupná pro veřejnost. Objekt z druhé poloviny 19. století patří městu Prachatice.

Lidé si o víkendu prohlédli nově opravenou vnitřní výmalbu kaple a nový oltář. Akce se zúčastnil také zhotovitel oltářního obrazu Tomáš Skořepa.

Letošní rekonstrukce navázala na tu loňskou, kdy vybraná firma obnovila nátěry oken a dveří a očistila některé kamenné prvky. Část kaple dostala také nový nátěr. 

Opravená Kaple svatého Filipa Neri. 

„Rádi byste si kapli prohlédli? Zveme Vás již tento víkend, kdy se kaple v rámci Dnů evropského dědictví znovu otevře veřejnosti,“ vzkázala Martina Klinecká, vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu.

Původní dřevěná kaple vznikla pod Libínem už v 17. století. Stavba měla připomínat místo nálezu obrazu italského světce Filipa Neri, kterému také byla zasvěcena. Od roku 1803 tam stála zděná kaple, ke které chodili věřící a návštěvníci lázní díky pramenu s údajnými léčivými účinky. Nový objekt, který nahradil zchátralou stavbu, vznikl v druhé polovině 19. století. Při té příležitosti vznikla křížová cesta vedoucí podél cesty ke kapli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prachatice

Štítky Prachatice, kaple, Libín, oprava, rekonstrukce, památka, Filip Neri, okres Prachatice, Tomáš Skořepa, Dny evropského dědictví, Kaple svatého Filipa Neri

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapli sv. Filipa Neri z druhé poloviny 19. století mohou lidé opět navštívit  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.