Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejméně odpadu na jihu Čech vyprodukovaly Písek, Chvalšiny a Stehlovice

Nejméně směsného odpadu v roce 2021 na jihu Čech vyprodukovali obyvatelé Písku, Chvalšin na Českokrumlovsku a Stehlovic na Písecku. Vyplývá to z výsledků soutěže Odpadový Oskar, které vyhlásil spolek Arnika. Písek, Chvalšiny a Stehlovice v kraji zvítězily ve svých kategoriích podle počtu obyvatel.

„V roce 2020 přijala Česká republiku novou odpadovou legislativu, která na obce klade velké požadavky. Mají již v roce 2025 dosáhnout 60 procent úrovně třídění komunálních odpadů. Bez snížení produkce směsného odpadu tohoto cíle nelze dosáhnout. Snížení lze dosáhnout jen pomocí motivace a husté sítě pro třídění odpadů. Důrazně obcím doporučujeme řešit problematiku kuchyňských bioodpadů. Ovoce, zelenina a suché pečivo tvoří jeho nejvýznamnější část. V popelnici by samozřejmě neměl končit ani zahradní odpad,“ řekl Milan Havel z Arniky.

Stehlovice v kategorii do 1 000 obyvatel vyprodukovaly za loňský rok 46,1 kilogramu odpadu na člověka. Mezi obcemi, kde žije 1 001 až 5 000 obyvatel, zvítězily Chvalšiny s 38,7 kilogramu na člověka. Mezi nejlidnatějšími městy pak triumfoval Písek se 143,9 kilogramu na obyvatele.

Jihočeši v roce 2020 vyprodukovali 268 853 tun komunálního odpadu, meziročně téměř o 7 000 tun víc. V přepočtu pak připadalo na jednoho obyvatele 561 kilogramů, když celorepublikový průměr byl 506 kilogramů. Loni pak v průměru každý občan České republiky vytřídil 71,8 kilogramu plastů, skla, papíru, kovů a nápojových kartonů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, odpady, správa, ocenění, obce, Jihočeský, Písek, Chvalšiny, Česko, odpad, Stehlovice, okres Písek, okres Český Krumlov, Milan Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejméně odpadu na jihu Čech vyprodukovaly Písek, Chvalšiny a Stehlovice  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.