Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské nemocnice zvýší počet ortopedických operací. Lidé čekají na výměnu kloubů

V jihočeských nemocnicích by mělo příští rok dojít k nárůstu počtu ortopedických operací. Nejčastěji se tam vyměňují kyčelní a kolenní klouby. V době covidu-19 těchto zákroků ubylo, i kvůli tomu se čekací lhůta pohybuje od jednoho roku až do tří let. To se má podle vedení Jihočeského kraje změnit.

Informace dnes novinářům řekl hejtman Martin Kuba (ODS). Ortopedickým operacím se v kraji věnují všechny nemocnice z krajského holdingu Jihočeské nemocnice kromě Českého Krumlova a Strakonic. Zatímco v roce 2019 bylo těchto zákroků 1 682, v loňském roce jich zdravotníci zaznamenali 1 390. 

V nemocnicích se provádí totální endoprotézy (výměna kloubu, pozn. redakce), nejčastěji jde o kyčelní a kolenní klouby. Důvodem je většinou artróza. Na samotnou výměnu kloubů pak navazují další zákroky, pokud například dojde ke komplikacím.

Jihočeský kraj počet zákroků začal řešit na začátku letošního roku. „Vyhodnocovali jsme si, co se stalo během covidu. Docházelo k zastavování operativy, a tak se snižoval počet operací. Zároveň se prodlužovaly čekací lhůty,“ sdělil dnes Kuba. 

Zároveň připomněl, že se pro zvýšení počtu zákroků musela řešit řada úkolů. Potřeba jsou operační sály, personál či vyšší počet operačních dnů. Kromě toho je nutné objednat materiál potřebný k výměně kloubů. To všechno začal krajský úřad koordinovat s jednotlivými nemocnicemi a jejich řediteli. Nutné bylo také projít registr čekatelů. Zatímco například v Písku se čeká zhruba rok, v Českých Budějovicích to jsou zhruba tři roky. Důvodem je mimo jiné větší počet obyvatel. 

Budějcká nemocnice představila nové prostory za více než miliardu. Vzniklo tam 12 operačních sálů

Nová centrální sterilizace, jednotka intenzivní péče se 16 lůžky, čtyři standardní lůžkové stanice či 12 operačních sálů. To všechno vzniklo v nových prostorách areálu Nemocnice České Budějovice. Investice přesáhla jednu miliardu korun.

 

Díky změnám v registru či novým sálům teď počet zákroků poroste. „V průběhu tohoto roku jsme na to najeli a navyšujeme podle personálních možností počet operací v jednotlivých nemocnicích. Lidé by měli vědět, že není nutné nikam volat. Kolegové vše aktualizují a upravují registr. Zároveň je potřeba říct, že nejsme schopni dosáhnout stejných čekacích dob v Českých Budějovicích jako v menších okresech. Pokud někdo čeká, chceme mu nabídnout, ať využije i okresní nemocnice. Péče je poskytnuta kvalitně ve všech nemocnicích,“ vzkázal hejtman.

Podle něj dojde díky investicím a dalším úkonům k navýšení počtu operací příští rok o 50 procent ve srovnání s rokem 2019. Kuba věří, že bude o 820 operací více, a tak se i zkrátí čekací doba. 

V Českých Budějovicích s tím pomohou nové operační sály, které se před nedávnem otevřely. Budějcké Drbně to řekl ředitel nemocnice Michal Šnorek„Postupně se tam zahajuje provoz. V Českých Budějovicích nastane navýšení ortopedických operací v listopadu. Od ledna 2023 bychom měli jet na plný výkon a dosáhnout počtu zhruba tisíc endoprotéz za rok,“ popsal.

Ředitel zároveň připomněl, že lidé nemusí nikam volat. Registr se upravuje a pacienti informace dostanou. „Na čekatele by se mělo dostat dříve. Bylo by ale naivní si myslet, že všichni, kdo čekají, se teď za tři měsíce dočkají endoprotézy. To není reálné, je to běh na dlouhou trať, ale jde o významné navýšení, které by mělo vést ke zkrácení čekacích dob,“ dodal Šnorek. 

Počet operací 2019 2020 2021 navýšení 2023
J. Hradec 225 186 207 +100 325
Prachatice 231 194 145 +120 351
Tábor 292 252 217 +100 392
Písek 345 281 239 +100 445
Č. Budějovice 589 485 582 +400 989
CELKEM 1682 1398 1390 +820 2502

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice České Budějovice

Štítky nemocnice, jižní čechy, ortopedie, operace, čekací lhůta, Jihočeský kraj, prachatice, Písek, tábor, kloub, Martin Kuba, České Budějovice, ODS, Jihočeské nemocnice, a.s., Český Krumlov, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské nemocnice zvýší počet ortopedických operací. Lidé čekají na výměnu kloubů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.