Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jan Žižka se objevil na trafostanici v Táboře

Společnost EG.D nechala vyzdobit trafostanice v Táboře. Na jedné z nich je vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. Důvodem pro zkrášlení těchto staveb jsou mimo jiné vandalové. Streetart využívá energetická firma od roku 2015.

Nejnovější malba je poblíž hradu Kotnov. Je na ní Jan Žižka z Trocnova, jeden z prvních čtyř hejtmanů Tábora při jeho založení. „Pokud jedete autem od Bechyně a stoupáte od řeky Lužnice k historickému centru Tábora, tak vás přivítá Jan Žižka se siluetou Kotnova a husitskou vlajkou s kalichem. Když jsme přemýšleli, jaký motiv na trafostanici umístit, právě tahle důležitá táborská osobnost byla pro nás jasnou volbou,“ uvedl v tiskové zprávě Miroslav Točín, oblastní manažer společnosti EG.D. Autorem malby je streetartový umělec Dobs.

Před nedávnem se objevily sportovní motivy na trafostanici v táborské Zborovské ulici. „Tam nám neznámý vandal pomaloval trafostanici politickými hesly, tak jsme se rozhodli pro malbu trafostanice a přemalování nápisu. ZŠ Zborovská, která je poblíž, je zaměřena především na hokej, a tak jsme jako hlavní motiv zvolili postavu hokejisty v dynamickém pohybu doplněnou o hokejové hřiště s kresbou strategie. Návrh motivu a malbu vytvořila v tomto případě společnost Ódesign,“ vysvětlil Točín. 

Streetart využívá společnost několik let a nejrůznější motivy se objevují na objektech nejen v Táboře. Jedna z nejnovějších maleb je v Hrdějovicích u Českých Budějovic poblíž nového hřiště. Dříve tam byla třešňová alej, a tak malba odkazuje právě na ni. Na trafostanici v českobudějovické ulici Norberta Frýda pak jsou mexické motivy, které odkazují na diplomatické působení místního rodák v Latinské Americe.

„Vůbec první výmalby se dočkala trafostanice v Jihlavě a na jihu Čech byla první malba hotová v Písku v roce 2017. Od té doby už různé motivy zdobí hodně přes 100 trafostanic napříč celým distribučním územím EG.D. Jen na jihu Čech se jedná téměř o dvě desítky objektů. Nejvíc jich je v Táboře a Českých  Budějovicích, ale jsou i v Písku, Vimperku nebo Lišově. Motivy jsou vybírány tak, aby zapadaly do prostředí, ve kterém se trafostanice nachází a často mají i vzdělávací charakter,“ shrnul mluvčí společnost EG.D Roman Šperňák

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EG.D

Štítky streetart, trafostanice, malba, jan žižka, Tábor, Jan Žižka z Trocnova, EG.D, Kotnov, Česko, Norbert Frýd, Bechyně, Lužnice, České Budějovice, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Žižka se objevil na trafostanici v Táboře  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.