Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Demonstrovalo se také v Českých Budějovicích, na náměstí přišly stovky lidí

, aktualizováno 28. září 2022, 17:27

Po celé republice dnes protestovala část veřejnosti proti vládě. Pořadatelé z uskupení Česká republika na 1. místě požadují demisi pětikoaličního kabinetu a obrat politického směřování země. Několik stovek lidí zamířilo na českobudějovické náměstí.

„Chceme o 180 stupňů otočit politický směr v naší zemi. Této změny chceme dosáhnout nenásilnou cestou,“ uvedl organizátor Jiří Havel. Podle druhého z pořadatelů Ladislava Vrábela by měla vláda podat demisi, vypsat by se měly nové volby a řízení země by měli převzít "pronárodní odborníci". Prvním z řečníků byl děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík.

Akce v Praze začala krátce po 14:00 českou hymnou. Zazpíval ji zpěvák Tomáš Ortel, původním jménem Tomáš Hnídek. Pořadatelé měli zpočátku drobnější technické problémy s přenosem dění z Václavského náměstí do dalších měst. 

Stopa Ladislava Vrabela v Českých Budějovicích: Oblíbená pizza i spory s městem

K soudu v Českých Budějovicích měl tento týden přijít Ladislav Vrabel. Bývalý provozovatel několika restaurací ale na jednání nedorazil. V uplynulých týdnech se jeho jméno skloňuje v souvislosti s demonstrací na Václavském náměstí v Praze, kam...

Účastníci si s sebou přinesli národní vlajky a transparenty proti vládě. Na nich byla třeba hesla "Konec vlád nemocných duchem, rozumem a charakterem" nebo "Zase ryjeme držkou v zemi". Na místě protestu byl také stánek, kde komunisté sbírali podpisy na podporu svého kandidáta na prezidenta Josefa Skály.

„Přišla jsem proti panu Fialovi, proti drahotě, proti všemu, co se tady děje. To je komedie, co se tady v Čechách děje. Celá Evropská unie, ať jde někam do háje. Hlavně, aby se pak ukrajinskej premiér Fiala staral o český lidi a ne o ukrajinský obyvatelstvo. Je potřeba mír, za chvíli tu bude válka. Když to sem všechno potáhne, tak my budeme první na řadě,“ řekla Pražské Drbně jedna z účastnic demonstrace.

Lidé protestovali také v dalších českých městech, mimo jiné v Plzni, Brně či Liberci. Sešli se také v Českých Budějovicích. Tam se celý program promítal na Náměstí Přemysla Otakara II., kde se protestující potkali okolo 14. hodiny. 

Centrum Českých Budějovic krátce po 14. hodině. Zdroj: Město České Budějovice 

Na místo jich dorazilo podle odhadů policie do 500. „Při akci nedošlo ke komplikacím,“ řekla v 17 hodin Budějcké Drbně policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová

Organizátoři sami sebe označují za politicky nezařazené občany. Mezi své požadavky řadí mimo jiné uzavření smluv na plyn přímo s Ruskem, vystoupení z NATO, EU, OSN a Světové zdravotnické organizace, dobrovolnost očkování či "ukončení plánovaného ředění národa" ukrajinskými uprchlíky. Mezi dalšími požadavky je potravinová soběstačnost či "osvobození" tuzemského průmyslu od "závislosti" na zahraničních společnostech.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Ján Honza

Štítky demonstrace, Česko, jižní čechy, České Budějovice, vláda, Tomáš Ortel, Evropská unie, Praha, Jiří Havel, Petr Fiala, Miroslav Ševčík, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demonstrovalo se také v Českých Budějovicích, na náměstí přišly stovky lidí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.