Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeské firmy nabízí téměř 19 tisíc pracovních míst. Potřebují řidiče a kuchaře

Zatímco práci hledá 11 400 Jihočechů, firmy v regionu nabízí přes 18 tisíc míst. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) a Úřadu práce za září. I nadále je největší poptávka po řidičích, dělnicích či kuchařích. Průměrný věk uchazečů o zaměstnání byl ke konci měsíce 42,6 let.

Celková nezaměstnanost byla v Jihočeském kraji 2,6 procent, ve srovnání se srpnem došlo k nepatrnému poklesu. Mezi kraji jde o druhý nejnižší údaj. Napříč okresy drží stále nejvyšší hodnotu Českokrumlovsko se 3,5 procenty, nejnižší zaznamenalo Jindřichohradecko se dvěma procenty. 

„V Jihočeském kraji bylo na úřadech práce ke konci září 2022 evidováno celkem 11 469 uchazečů o zaměstnání,“ informovala v tiskové zprávě Pavlína Kubíková z Krajské správy ČSÚ České Budějovice. Počet těchto lidí se meziměsíčně zvýšil o necelé tři procenta. Mezi uchazeči o zaměstnání převažovaly ženy, které tvořily 58,5 procenta. 

Mírně pak ubylo počet míst, které v regionu jednotlivé firmy nabízely. Těch bylo podle údajů statistiků 18 815. „Na jedno volné pracovní místo připadalo k 30. září 2022 v Jihočeském kraji 0,6 uchazečů, což je pátý nejnižší údaj mezi kraji. Meziročně se tento počet nezměnil,“ zmínila Kubíková. 

V celé republice firma nabízely 306 tisíc míst. U přibližně 71,7 procent z tohoto počtu zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním.

„Zaměstnavatelé mají zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, ostatní pomocné pracovníky ve výrobě, zedníky, kamnáře a dlaždiče nebo montážní dělníky mechanických zařízení a kuchaře,“ shrnula mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, nezaměstnanost, práce, úřad práce, statistika, kuchař, Český statistický úřad, Úřad práce České republiky, povolání, dělník, okres Český Krumlov, okres Jindřichův Hradec, Kateřina Beránková, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské firmy nabízí téměř 19 tisíc pracovních míst. Potřebují řidiče a kuchaře  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.