Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Strom duší pod Boubínem připomíná jména těch, kteří zemřeli v lese

Celkem 683 jmen je na novém památníku Strom duší. Nachází se pod Boubínem na Prachaticku a je vzpomínkou na dělníky, lesníky, myslivce či policisty, kteří od roku 1918 zemřeli při ochraně lesa. Dílo vybudovaly Lesy ČR.

Pietní místo připomíná strom s letokruhy a tvoří ho smrkové sloupy. Návštěvníci si tady mohou přečíst jména 683 lidí, kteří zahynuli v soukromých, církevních, obecních i státních lesích po celé republice.

„Myslím, že každý z lesníků zná někoho, kdo zahynul při práci v lese. Památce těchto lidí dnes vzdáváme čest,“ uvedl v tiskové zprávě pověřený generální ředitel Lesů ČR Jiří Groda.

Památník je vzpomínkou na dělníky, myslivce, lesníky, policisty nebo třeba kočí, kteří zemřeli při přepravě dřeva. Místo se nachází u informačního střediska Idina Pila a je celoročně přístupné. Jména dával dohromady Petr Martan, šumavský lesník a autor literatury faktu. 

Strom duší u Boubína připomíná téměř sedm stovek lidí, kteří zemřeli v lese. Foto: Lesy ČR

Lesy ČR i v současnosti evidují tragické události spojené s prací v lesích. „Také letos bohužel zahynul jeden náš těžař. Je to velmi náročná a nebezpečná práce a i takové tragédie se stávají,“ řekl Groda.

Jeho slova potvrzuje Zbyněk Klose, starosta nedaleké obce Kubova Huť. „Také okolo nás došlo k tragickým událostem. Některé z těch lidí jsem znal. Není jiná profese, která by byla v takovém sepětí s přírodou, jako je lesařina. Svým způsobem je to i vztyčený prst, že si s přírodou nemůžeme dělat, co chceme, i když samozřejmě k těm událostem došlo z různých důvodů. Myslím, že to je dobrý nápad a líbí se mi i provedení. Zároveň to k Boubínu patří,“ řekl Budějcké Drbně.

Lesy ČR vybudovaly památník během sedmi měsíců. Investice vyšla na téměř 4,6 milionu korun. Autorem návrhu je architekt Petr Čermák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky Boubín, strom duší, les, lesy čr, památník, Lesy České republiky, okres Prachatice, Petr Čermák, dělník, myslivost, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strom duší pod Boubínem připomíná jména těch, kteří zemřeli v lese  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.