Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hasiči na Zadově cvičili záchranu 16 lidí z lanovky

Jihočeští hasiči a záchranáři cvičili na Zadově na Prachaticku akci, aby byli připraveni na mimořádnou situaci. Za úkol měli pomoci 16 lidem, kteří zůstali na zaseknuté lanovce Kobyla. Samotná evakuace by měla trvat zhruba dvě hodiny.

Technická porucha zastavila provoz na čtyřsedačkové lanovce, kde v tu chvíli sedělo 16 osob. Na tuto situaci museli účastníci cvičení reagovat. 

„Hlavní strojník lanové dráhy volá Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, který o mimořádné události informuje další záchranné složky a na Kobylu vysílá profesionální hasiče ze stanice Vimperk a aktivuje lezeckou skupinu územního odboru Prachatice,“ popisuje první kroky mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Jako první jsou na místě zaměstnanci Lyžařského areálu Zadov a po nich členové Horské služby ze stanice Zadov. Ti zjišťují zdravotní stav cestujících a organizují dopravu záchranných týmů na místo zásahu.

Poté buduje Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje stanoviště pro ošetření evakuovaných. Na místě už je také profesionální jednotka hasičů z Vimperku a s ní i velitel zásahu. 

„Lezecká jednotka územního odboru Prachatice zahajuje ve spolupráci se všemi zúčastněnými složkami evakuaci osob z lanovky. Vlastní evakuace všech 16 osob zabere přibližně dvě hodiny. Zdravotníci ošetřují zraněné a transportují je na určené stanoviště. Zároveň provádí jejich registraci. Po ukončení záchrany osoby je proveden závěrečný průzkum areálu lanovky,“ shrnula následný postup Matějů. Podobná cvičení se v regionu pravidelně opakují.

Ohodnoť článek

Foto Jan Kostík, MV - GŘ HZS ČR

Štítky jižní čechy, Zadov, cvičení, lanovka, záchranáři, hasiči, lanová dráha, okres Prachatice, Vimperk, Hasičský záchranný sbor, Prachatice, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči na Zadově cvičili záchranu 16 lidí z lanovky  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.