Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nad opravou Slavie se mimořádně sejdou českobudějovičtí radní

Bude to jedna z největších výzev pro nové vedení Českých Budějovic. Rekonstrukce Kulturního domu Slavie je v pokročilé fázi, město hledá firmu, která objekt opraví, a tak politici naskakují do rozjetého vlaku. Výběrové řízení se nyní prodlužuje a radní se nad rozsáhlou akcí za stovky milionů korun potkají příští týden.

Oprava kulturního domu na břehu řeky Malše byla téma předvolebních diskusí i následných vyjednávání mezi politiky. Při rozsáhlé investici mají vzniknout velký a malý sál, v budově budou také kavárna či restaurace a promění se i okolí objektu v centru města. Poslední odhady se pohybovaly v rozmezí 619 až 730 milionů korun. Bývalé vedení radnice zároveň věřilo, že se podaří získat dotaci z Národního plánu obnovy v hodnotě až 160 milionů korun

V době, kdy se tvoří rozpočet na nadcházející rok, musí investici řešit nové vedení města. V radě zůstal pouze náměstek primátorky Tomáš Bouzek (TOP 09), a tak se noví členové musí s materiálem podrobně seznámit. Řešili ho už včera při své první schůzi.

Do projektu bude významně promlouvat náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). Ten má na starosti koordinaci a přípravu velkých projektů. „Včera to byl informativní materiál. Těch informací je ale hodně a jsou poměrně složité. Proto bude příští týden mimořádná rada s jediným bodem, který se týká Slavie. Chceme ten projekt dodělat, ale musí to dávat smysl,“ potvrdil Budějcké Drbně Maroš. 

Kulturní dům Slavie se nachází v centru města na břehu řeky Malše. Vznikal mezi roky 1871 a 1872. Je chráněnou kulturní památkou. Na počátku své existence fungoval objekt hlavně jako místo pro setkávání německého obyvatelstva. Později ji využívaly politické strany včetně NSDAP. Poté tam sídlila Komunistická strana. V novodobé historii slouží hlavně k pořádání kulturních akcí.

V souvislosti s opravou Slavie nyní pokračuje celkem pět výběrových řízení. Zásadní jsou tři z nich, týkají se samotné stavby, audiovizuální techniky a vybavení kuchyně. Některá míří ke konci, jiná pokračují, címž podle Maroše vzniká schizofrenní situace. 

„V případě rekonstrukce samotné budovy ještě chodí dotazy od stavebních firem. Podání nabídek mělo být do 7. listopadu, ale termín se právě kvůli dotazům posouvá na konec listopadu,“ řekl Maroš. 

Vedení radnice si nyní zjišťuje veškeré potřebné informace a příští týden se sejde znovu. Podle Maroše chtějí politici v projektu pokračovat, protože dům opravu potřebuje. Záleží ale na rozsahu. Právě ODS měla před volbami k proměně Slavie výtky. 

Primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) v rozhovoru pro Budějckou Drbnu uvedla, že ji jako ekonomku bude zajímat samotný provoz. „Bude velmi důležité se podívat na samotný provoz - co tam bude, jak to bude fungovat a tak dále. Je potřeba to připravit racionálně. V budoucnu bychom i díky dálnici mohli jezdit za kulturou do Lince a Rakušané naopak na některé kulturní akce k nám. Teď je důležité najít to správné fungování,“ reagovala. 

Výběrová řízení pokračují. Ve velké míře bude nyní záležet na tom, jak budou nabídky odpovídat předpokládaným nákladům. Pro rozpočet města jde o rozsáhlou investici v řádu stovek milionů korun.

Na svá auta neuvidíme z okna, říká první primátorka Českých Budějovic

Nové vedení českobudějovické radnice chce více ovlivnit dění v dopravního podniku, postaví parkovací domy a zlepší komunikaci s opozicí. V rozhovoru pro Budějckou Drbnu to říká Dagmar Škodová Parmová, která se za pár dní stane oficiálně první...

V roce 2019 se předpokládalo, že investice vyjde na zhruba 400 milionů korun, od té doby se ale částka navýšila. 

„Po skončení architektonické soutěže se předpokládaná cena už dle vítězného návrhu pohybovala kolem 508 milionů včetně DPH a po předání dokumentace pro stavební povolení je to zhruba 563 milionů včetně DPH (cena v prosinci 2021). Všechno projednáno radou města v jednotlivých etapách dokumentace,“ popsal letos v létě Budějcké Drbně vývoj bývalý náměstek Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice).

Letos proto město vyhlásilo předběžné tržní konzultace, aby si hodnotu investice zakutalizovalo s ohledem na rostoucí ceny mimo jiné ve stavebnictví. Bývalý náměstek primátora Petr Holický (ANO) pak v dubnu při jednání zastupitelů informoval, že se na základě výsledků předpokládají náklady mezi 619 a 730 miliony korun včetně daně při případném navýšení.

Část opozičních zastupitelů bude pravděpodobně akci podporovat. Například nováčci z SPD jsou ale proti. „Jsme pro zásadní přehodnocení vhodnosti a účelnosti některých velkých investičních staveb. Je potřeba zastavit předraženou přestavbu a rekonstrukci KD Slavie. Nejsme proti rekonstrukci této historické budovy, ale proti předražené rekonstrukci a nevhodné skleněné přístavbě, která je zbytečná a podstatně změní vzhled jedné z nejhezčích historických budov ve městě,“ vzkázala zastupitelka Alice Stierandová v Politické koridě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, slavie, kulturní dům, rekonstrukce, oprava, investice, výběrové řízení, ODS, Malše, Tomáš Bouzek, TOP 09, Národně socialistická německá dělnická strana, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad opravou Slavie se mimořádně sejdou českobudějovičtí radní  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.