Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rakušany dráždí plány v areálu Temelína. Blokáda hranic by byla poslední krok, říká starostka

O tom, že je Jaderná elektrárna Temelín pro Rakušany stále citlivé téma, přesvědčují současné plány na vybudování malého modulární reaktoru. Starostové obcí v příhraničí si stěžují na nedostatečnou komunikaci. Budějcká Drbna zjišťovala podrobnosti k situaci na druhé straně hranic, kde se mluví mimo jiné o demonstracích či blokádě hranic.

Leopoldschlag se nachází přímo u česko-rakouské hranice. Severně od centra městyse teče řeka Malše, která tuto hranici tvoří. Z některých míst je odtud snadno vidět na českou krajinu, ze které vystupují i chladící věže Jaderné elektrárny Temelín. 

Nový záměr, který česká strana před nedávnem představila, zvedl ze židle obyvatele této i dalších okolních rakouských obcí. Malý modulární reaktor má v prostorách Jaderné elektrárny Temelín vzniknout okolo roku 2032. Na projektu pracují společnost ČEZ, stát a Jihočeský kraj. Zástupci těchto subjektů už podepsali smlouvu o vzniku společnosti South Bohemian Nuclear Park. 

Co je malý modulární reaktor?
Zařízení se mají stavět snáz a rychleji než velké jaderné reaktory. Rozlohou odpovídají například velikosti fotbalového hřiště. Jejich výkon definuje Mezinárodní agentura pro jadernou energii jako jadernou elektrárnu s výkonem do 300 megawattů elektrických. 

Jenže v Rakousku z nového záměru radost nemají, jak informoval serfer ORF. Budějcká Drbna se obrátila na starostku Leopoldschlagu se zhruba tisícovkou obyvatel. Té vadí především nedostatečná komunikace. „Samozřejmě jsme velmi překvapeni a zklamáni, že jako sousední země nejsme trochu informováni a zahrnuti do plánování,“ řekla redakci Anita Gstöttenmayr (ÖVP).

Podle ní záměr překvapil obyvatele Leopoldschlagu. Ti jsou dle slov starostky striktně proti rozšiřování jaderné energetiky. Budějcká Drbna se starostky dotazovala také na případné demonstrace či hraniční blokády ve Wullowitz, které zmínila ve svém vyjádření pro ORF. 

Pro Drbnu však Anita Gstöttenmayr ujistila, že to nyní není téma. „Byl by to poslední krok, ke kterému bychom se velice zdráhali, protože by to lidem v regionu přineslo řadu nevýhod. Raději bych šla cestou upřímné komunikace než blokádou hranic,“ sdělila dnes starostka. 

O tom, že Rakušané v příhraničí nemají z plánů české strany radost, svědčí také reakce Güntera Lorenze (ÖVP), starosty nedalekého městysu Rainbach im Mühlkreis. Téma jaderné energetiky je podle něj stále aktuální a jeho spoluobčané jsou proti jejímu rozšiřování. Podle starosty zároveň stále nebylo mnoho otázek zodpovězeno. „Obavy o bezpečnost jsou velké zejména proto, že významná otázka likvidace vyhořelých palivových tyčí stále není objasněna,“ sdělil dnes Budějcké Drbně.

„Myslím si, že současná situace na evropském energetickém trhu a s tím spojené potíže způsobené válkou na Ukrajině nabízejí jedinečnou příležitost k rychlé změně ve výrobě energie. Nastal čas zaměřit se mnohem více na expanzi obnovitelných zdrojů energie,“ zhodnotil Lorenz. Připomněl využívání ruského paliva, kvůli čemuž je podle něj Česko dál závislé na státu, který prosazuje své zájmy válečnými akcemi. Od roku 2024 má však společnost ČEZ smlouvy s americkou společností Westinghouse a francouzskou firmou Framatome na dodávky palivových souborů pro jadernou elektrárnu Temelín.

Ani Günter Lorenz nevylučuje případné protestní akce na česko-rakouské hranici. Nejblíže ke zmíněným obcím je přechod u Dolního Dvořiště. Aby k tomu nedošlo, je podle starosty potřeba diskuse a spolupráce. 

Na ostrou reakci z rakouské strany upozornila Budějcká Drbna letos v říjnu. Tehdy se k věci vyjádřil zemský rada Stefan Kaineder (Zelení). Ten řekl, že záměr zvyšuje nebezpečí pro Horní Rakousko. 

Plány v Temelíně jsou nebezpečné, zní z Rakouska. Absurdní debata, reaguje hejtman Kuba

V Česku ho představili s velkou slávou, v Rakousku část veřejnosti dráždí. Malý modulární reaktor by měl vzniknout v reálu Jaderné elektrárny Temelín. Reakce od rakouských sousedů na sebe nenechala dlouho čekat. Podle zemského rady Stefana...

„Česká republika se chová, jako kdyby ostřelování ukrajinských jaderných elektráren nebylo realitou. Jako kdyby neexistovaly nebezpečné šrotreaktory (myšleno v nedobrém stavu, pozn. redakce) ve Francii, závady, překročené náklady a desítky let výstavby. Argumentuje se nezávislostí, ale stejně dostávají ruská letadla speciální povolení k přepravě palivových tyčí do Česka. Pod rouškou ochrany klimatu a údajně malých reaktorů se jaderná lobby snaží všemožně zaslepit pohled na realitu. Ale takový ‘malý reaktor’ je skoro stejně velký jako ty, které dnes běží v Dukovanech,“ napsal Kaineder v tiskové zprávě.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) řekl, že jde o očekávanou reakci z řad Zelených a rádoby ekologů v energetice. Znovu zopakoval, že Česko nemá s ohledem na klimatické podmínky jinou možnost a musí posílit význam jádra, protože v tuzemsku nelze vyrábět elektřinu jen z obnovitelných zdrojů.

„Myslím, že malé modulární reaktory jsou budoucnost energetiky nejen v České republice. Argumenty, které zmiňují například geopolitickou situaci, jsou úplně absurdní. Přesně tyhle argumenty Evropu dovedly tam, kde dneska je - závislá na ruském plynu,“ řekl redakci hejtman. 

Malé modulární reaktory jsou cestou k energetické nezávislosti. První vznikne v areálu Temelína

V areálu Jaderné elektrárny Temelín by měl kolem roku 2032 vzniknout malý modulární reaktor. Unikátní projekt připravuje Jihočeský kraj ve spolupráci se společností ČEZ. Zástupci obou subjektů dnes podepsali smlouvu o vzniku společnosti South...

„Jsem přesvědčený, že energetické mixy musí být na každém ze států. Jednotlivé země si do toho nemají co povídat. Jádro je zdroj, který je v Evropské unii zahrnutý, i proto tuhle debatu považuji za absurdní. Já také nemám ambice radit Rakousku či Německu, jak si mají vyrábět elektrickou energii,“ přidal Kuba. 

Projekt malého modulárního reaktoru a jeho umístění letos v září komentoval také předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš„Je to nejlepší možný prostor pro pilotní projekt. Souběžně zde ale probíhá i příprava stavby dalších dvou standardních bloků. A s maximálním nasazením pracujeme i na projektu nového jaderného bloku v Jaderné elektrárně Dukovany, kde očekáváme nabídky do konce listopadu. Pro zachování a posílení energetické bezpečnosti naší země děláme maximum,“ shrnul v tiskové zprávě.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Česko, Rakousko, jaderná elektrárna, Temelín, příhraničí, vesnice, protesty, Jaderná elektrárna Temelín, Drbna.cz, ČEZ, Günter Lorenz, projekt, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakušany dráždí plány v areálu Temelína. Blokáda hranic by byla poslední krok, říká starostka  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.