Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tábor není Bronx. Jihočeské město řeší kriminalitu mladistvých

Kriminalita mládeže je v jihočeském Táboře jedno z největších témat. V říjnu došlo k loupežnému přepadení na Pražském sídlišti, událost policie prošetřuje. Nejen v reakci na tento incident začali zástupci města problematiku řešit a snaží se veřejnost uklidnit. To se u části obyvatel nesetkává s úspěchem.

Kriminalitu mladistvých řeší lidé v posledních týdnech. K jednomu z posledních incidentů došlo v noci z 26. na 27. říjen nedaleko autobusové zastávky na Pražském sídlišti. V tomto případě byl napadeným podnapilý muž. 

„Dle dosavadního šetření se mělo jednat o skupinku nejméně tří mladíků, kteří po poškozeném nejprve požadovali cigarety a peníze, které jim odmítl dát. Následovalo fyzické napadení, které muž neustál a upadl na zem. Mladíci mu měli prohledat kapsy a odcizit mu peněženku s penězi, osobními doklady a platební kartou. Při napadení utrpěl muž blíže nespecifikovaná poranění a přišel zhruba o pět tisíc korun,“ informovala v tiskové zprávě policejní mluvčí Lenka Pokorná.

Mladistvého z výchovného ústavu zadrželi policisté

Další loupežné přepadení se stalo na Sídlišti nad Lužnicí. Tam byla poškozenou žena. Věc nahlásil svědek a pachatele z výchovného ústavu, který jí chtěl vzít kabelku, zadrželi policisté. „S ohledem na to, že se věc týká mladistvého, k případu nebudeme sdělovat podrobnější informace,“ sdělila redakci Pokorná. 

Hned na konci října policie na události reagovala mimořádnou akcí, při které zástupci státní i městské policie vyrazili do terénu na místa, kde nejčastěji dochází ke kriminální činnosti.

Minulý týden na událost reagovalo město Tábor ve spolupráci s policií. „Jsme si vědomi i toho, že existuje a může existovat řada napadení či jen verbálních útoků, které nejsou hlášeny. Přesto je nebereme na lehkou váhu, vnímáme je a zabýváme se jimi,“ uvedl v tiskové zprávě radní Jiří Horecký (Společně pro Tábor).

Zástupci radnice zároveň vzkázali, že incidenty z října nedělají z Tábora "kriminální" město. „Na úseku kriminality bylo na teritoriu okresu Tábor spácháno v období od 1. 1. 2022 do 31. 10. 2022 celkem 1007 trestných činů. Z toho 597 tr. věcí bylo objasněno. Objasněnost na teritoriu činí 66,34 procent. Ve srovnatelném období roku 2021 bylo na stejném teritoriu zaznamenáno 869 trestných činů, objasněno bylo 553 tr. věcí, objasněnost činila 72,84 procent. Srovnání kriminality s předchozím rokem je sporné, neboť v roce 2021 ovlivňovala počet trestných činů situace vyvolaná pandemií nemoci COVID-19. Řada veřejných provozoven byla uzavřená, pohyb lidí omezený,“ shrnul v tiskové zprávě mluvčí města Luboš Dvořák

Do terénu by se měli vrátit romští asistenti prevence kriminality

Ředitel Územního odboru Policie ČR v Táboře Jiří Štecher zároveň vzkázal, že v případě násilných trestných činů nedošlo k razantnímu nárůstu. Policie také v tiskové zprávě uvedla, že kriminalita u mladistvých nestoupá a trend je opačný. 

Město však nyní čelí kritice ze strany části veřejnosti, což se ukázalo ve facebookové diskusi, kde se zástupci radnice snažili reagovat na nejrůznější dotazy. Řada diskutujících upozorňovala na to, že se kriminalita týká Romů. „Nikdo ale nezkresluje, zvláště Policie ČR ne, fakta, zda se jedná o kriminalitů Romů, nebo Neromů. Město Tábor neříká, že současný stav je v pořádku, naopak se jim intenzivně zabývá, mj. ve spolupráci s PČR atd.,“ reagovalo město na jeden z komentářů. V další odpovědi pak stojí, že "Tábor není Bronx". 

„No, možná že nestoupá počet, ale rozhodně stoupá agrese (brutalita) a organizovanost,“ napsala pak například Jitka Kolářová„Lidé se bojí někam volat, aby pak nedopadli ještě hůř. Nebo v dané chvíli ani zavolat nemohou (důvodu může být mnoho). Je třeba řešit příčinu, nikoliv důsledek,“ přidala v dalším příspěvku.

Budějcká Drbna se obrátila na starostu Štěpána Pavlíka (Tábor 2020). Podle něj je důležité, aby lidé incidenty hlásili. Za další důležitý krok považuje intenzivnější prevenci. Zpět do akce by se pak měli vrátit dva romští asistenti prevence kriminality. „S těmi, kteří od nás museli odejít, jsem byl v terénu asi před rokem. Musím uznat, že se jejich přítomnost osvědčila, fungují trochu jinak, mají znalost prostředí i respekt,“ řekl redakci Pavlík.

Zároveň přidal, že je město na pozoru a zaměří se i na větší spolupráci například mezi městskou a státní policií. Do konce ledna pak má vzniknout výstup, který shrne, jaká opatření funugují či naopak. „Situaci nepodceňujeme,“ vzkázal starosta. 

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Tábor, město, jihočeský kraj, kriminalita, policie, útok, napadení, mládež, Bronx, Pražské sídliště, tisková zpráva, Policie České republiky, Jiří Horecký, Luboš Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor není Bronx. Jihočeské město řeší kriminalitu mladistvých  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.