Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Písku zaplatí od ledna za teplo o 25 procent více, gigajoule bude stát 993 korun

Obyvatelé Písku zaplatí od ledna za teplo o 25 procent více. Gigajoule z městské teplárny bude stát většinu odběratelů 993 korun. Za zdražením stojí nárůst cen energií. Řekla to mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová.

„Ve srovnání s nárůstem cen v jiných městech, kde činí vyšší desítky i stovky procent, zůstává cena tepla v Písku pro jeho obyvatele stále dostupná,“ řekl starosta Michal Čapek (ANO). Dodal, že například náklady na vytápění a teplou vodu v bytě 3+1 v zatepleném domě stoupnou v průměru téměř o 414 korun měsíčně, u nezatepleného domu bude nárůst činit zhruba 497 korun měsíčně.

„Aby bylo možné udržet ceny tepla na přijatelné úrovni, musela teplárna minimalizovat nárůst ostatních nákladů vnitřními úsporami, vyšší efektivitou výroby a provozováním sítě. Eliminovala také všechny zbytné výdaje,“ řekl starosta.

Písecká teplárna využívá kotle na uhlí a biomasu. U obou komodit cena meziročně prudce stoupla. Výtopna Samoty, což je doplňkový zdroj teplárny, využívá jako zdroj plyn. „S ohledem na válečnou situaci, kdy není zaručena dostatečná kapacita zemního plynu na následující sezonu, jsme se rozhodli přestavět plynový kotel na dvoupalivový kotel, který může využívat zemní plyn i LTO. Tato nečekaná investice ve výši 25 milionů korun přispěje k zajištění dostatečných a bezpečných dodávek tepla. Počítáme s provozem kotle na LTO bez zemního plynu,“ uvedla ředitelka písecké teplárny Andrea Žáková.

Společnost chce v horizontu dvou až pěti let přestat využívat uhlí. „V první etapě uvažujeme o výstavbě akumulačního zásobníku za zhruba 30 milionů korun, dále bychom pak rádi nainstalovali kogenerační jednotku. Investiční náklady na tuto akci jsou odhadovány na 270 milionů korun,“ řekla Žáková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, energie, teplo, Písek, zemní plyn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku zaplatí od ledna za teplo o 25 procent více, gigajoule bude stát 993 korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.