Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rakušané chtějí u hranic s Českem běžkařský areál. Sníh by v létě ukryli fólií

Za kontroverzní označuje část rakouské veřejnosti projekt, který se připravuje v těsné blízkosti s Českou republikou. Poblíž Vyššího Brodu na Českokrumlovsku by mohl vzniknout běžkařský areál. Otázky ale vzbuzuje nízká nadmořská výška, kvůli které bude nutné vyrábět umělý sníh.

O záměru informoval hornorakouský zpravodajský portál ORF„Aby tam mohli běhat na kilometrech tratí profesionální i amatérští sportovci, musí se vytvořit a přes léto uskladnit umělý sníh,“ upozorňuje server. 

Projekt se plánuje v obci Weigetschlag. Ta se nachází přímo u stejnéjmenného hraničního přechodu, který nese český název Studánky. Hlavní silnice v těchto místech spojuje Vyšší Brod s rakouským městem Bad Leonfelden.

V zimě mají tratě využívat běžkaři, v létě poslouží sportovcům s kolečkovými lyžemi. Weigetschlag se ale nachází ve výšce něco málo přes 800 metrů nad mořem. To je podle všeho příliš nízko na to, aby tam v zimě spolehlivě napadl sníh. 

Jedinou možností je tak umělé zasněžování. Sníh by se vyrobil a přes léto by ho schovala fólie, tvrdí projektový manažer Peter Möllinger. Právě výroba a následné uchování sněhu jsou předmětem diskusí. Na akci se mají finančně podílet Horní Rakousko a Bad Leonfelden. Podle předběžných odhadů vyjde na miliony eur. 

Podle prezidenta Státního svazu lyžařů Klause Kumpfmüllera není možné zimní sporty v Horním Rakousku provozovat bez umělého zasněžování. „Umělý sníh je předpokladem pro to, abychom mohli skutečně provozovat náš milovaný sport a získávat zážitky z přírody s ním spojené," citoval jeho slova rakouský zpravodajský server. 

Podle ministra hospodářství Markuse Achleitnera (ÖVP) byly k dispozici dvě možné varianty projektu - Sternstein a Weigetschlag. Poslední jmenovaný se ukázal jako favorit, protože zde již vede běžkařská trať. Infrastrukturu je pak podle ministra možné v létě využít i na koloběžce. 

Ohodnoť článek

Foto Jakub Bartoš

Štítky Česko, rakousko, běžky, lyžování, projekt, investice, hranice, léto, umělý sníh, Vyšší Brod, okres Český Krumlov, Bad Leonfelden, Markus Achleitner, Studánka, Rakouská lidová strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakušané chtějí u hranic s Českem běžkařský areál. Sníh by v létě ukryli fólií  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.