Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé měli na jihu Čech o milostivé léto zájem, mnozí ale dluží moc velké sumy

Krizové centrum Theia v Českých Budějovicích zaznamenalo vyšší zájem o pokračování tzv. akce milostivé léto určené k oddlužení než o jeho první vlnu. Na centrum se obrátilo asi 60 klientů. Podařilo se ale podat víc žádostí než v první vlně, kolem třiceti. V řadě jiných organizací je zájem o akci menší, řekla ředitelka centra Theia Bára Čechová.

Na poradnu Charity České Budějovice se obrátilo 11 procent jejích klientů, ale nikdo neuspěl: buď měli dluhy i u nebankovních společností nebo původní dlužná částka byla tak velká, že neměli na zaplacení, řekl dnes ředitel charity František Nestával. Díky akci milostivé léto mohou lidé splatit původní dluhy bez sankcí a ukončit svá exekuční řízení.

Theia provozuje pět poraden, jež mají ročně 700 až 800 klientů. Podle Čechové bylo důležité, že na přípravu bylo víc času než při první vlně milostivého léta. „Klienti už to také čekali, víc jich bylo informovaných. Byl vidět i nárůst konzultací. Přišlo a oslovilo nás víc klientů, řešilo se víc případů. A zásadně vyšší je počet klientů, kteří mohou sepsat žádost a ucházet se o to, že ten institut využijí, protože splnili podmínky,“ řekla ředitelka. Při první vlně akce se v centru povedlo sepsat žádost jen třetině z těch, kteří přišli. Většinou klienti nesplnili podmínky.

Poradna Eva při Charitě České Budějovice má 184 klientů. Žádost si do akce milostivé léto podalo asi 11 procent z nich. „Již na začátku však kolegyně zjistily, že měli dluhy i u nebankovních sektorů, dvě třetiny žádostí musely vyřadit. Zbylá třetina měla dlužnou částku tak vysokou, že neměli na uhrazení zbývající jistiny dluhu a poplatku,“ řekl Nestával. Lidé, kteří mají zájem umořit své dluhy při milostivém létu, musí sehnat peníze na jistinu - tedy původní dlužnou částku - a 1815 korun jako odměnu exekutorovi.

Nestával uvedl, že asi 80 procent bezdomovců, s nimiž charita pracuje, má dlužnou částku vyšší než sto tisíc korun. „A nejsou schopni to nikdy zaplatit. Exekuční úřad by měl být pod státem, exekutoři si z nich (lidí bez domova) vyrábějí otroky na peníze,“ řekl Nestával.

Ani první vlna milostivého léta nesplnila podle některých měst očekávání. V Českých Budějovicích zůstala téměř bez odezvy. Původní dluh za nájemné a služby uhradilo deset dlužníků v patnácti exekucích částkou 41.429 korun. Díky tomu se jim tak prominulo 247 227 korun na poplatcích z prodlení či úrocích. „Šlo o lidi s velkými dluhy a nízkými příjmy, kteří mají hned několik exekucí,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Bouzek (Společně pro Budějovice). Jihočeský kraj obeslal při první vlně všechny své dlužníky, ale nikdo z nich se neozval.

Právní úpravu milostivého léta prosadili její autoři, poslanci Marek Výborný (KDU-ČSL) a Patrik Nacher (ANO) loni v létě. Odhadovali, že pro dlužníky by mohla v Česku skončit až třetina ze zhruba 4,5 milionu exekucí. Dluhů se tak mohla zbavit až polovina z více než 700 tisíc lidí, kteří mají exekuce u veřejných institucí. Milostivé léto se týká lidí s exekucemi na dluh u dopravních podniků, zdravotních pojišťoven, radnic, technických služeb či státních a polostátních firem. Když dlužníci splatí původní dlužnou částku neboli jistinu a odměnu exekutorovi, tak úroky, penále a další platby se jim odpustí. První milostivé léto bylo od loňského 28. října do letošního 28. ledna. Druhé kolo začalo 1. září a potrvá do konce listopadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, sociální, exekuce, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé měli na jihu Čech o milostivé léto zájem, mnozí ale dluží moc velké sumy  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.