Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Strážníci dostanou novou budovu později. Chybí nám zelená řešení, říká vedení radnice

Nové vedení Českých Budějovic se rozhodlo odložit výstavbu budovy, kde budou mít zázemí strážníci. Politikům vadí podoba projektu po minulé koalici. Podle náměstka primátora záměr nepočítá mimo jiné se zelenou střechou a dalšími prvky, díky kterým se budova stane soběstačnou.

Budějcké Drbně to včera po jednání radních potvrdil náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). „Oproti minulé koalici máme trochu jiný názor na to, jak by ta stavba měla vypadat. Je možné, že projekt přerušíme a budeme ho chtít doplnit o prvky soběstačnosti a ekologické prvky,“ sdělil redakci Maroš.

Zástupci města podle něj zvažují využití zelené střechy či fotovoltaiky. Zelená střecha by kromě jiného přispěla k ochlazování centra města. V řípadě využívání zelených řešení by město mělo jít příkladem, vzkázal Maroš. „Pro centrum to platí dvojnásob. Máme adaptační strategii a pak tady postavíme dům s plochou střechnou, na které nic neuděláme, to se nám nelíbí,“ přidal Maroš. 

Na dnešní tiskové konferenci řekl hejtman a městský radní Martin Kuba (ODS), že město mohlo před nedávnem žádat u ministerstva životního prostředí o dotaci, která by se na tento projekt hodila. Cílila totiž na nové stavby a radnice podle něj mohla získat desítky milionů korun. Dotační titul je ale pryč. „Jestliže bude změna projektu znamenat, že začneme o tři měsíce později, tak to provoz města limitovat nebude,“ řekl novinářům Kuba. 

Budějcká Drbna se obrátila na bývalého náměstka primátora. Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice) řekl, že rozhodnutí nového vedení města vítá. „Chválím koalici za to, že tímto způsobem přemýšlí. Jsem za to rád. Detaily neznám, ale předpokládám, že cílem je mimo jiné energetická úspora,“ řekl redakci nyní opoziční zastupitel.

V minulosti podle něj rada nešla cestou architektonické soutěže, ale nyní je rád, že se zelená opatření do záměru zapracují. Body, které jsou mimo jiné v adaptační strategii Českých Budějovic na změnu klimatu, by podle něj neměly zůstávat jen na papíře. 

Oprava Slavie i nové zázemí městské policie se prodraží o desítky milionů

Městu České Budějovice se prodraží dva velké projekty. Jedním je plánovaná rekonstrukce Kulturního domu Slavie a druhým nové zázemí pro městskou policii. V součtu budou obě akce dražší o desítky milionů korun. Navýšení cen budou řešit zastupitelé...

Letos na jaře Budějcká Drbna infomorvala o tom, že se výstavba nového zázemí prodraží o desítky milionů korun. Původní odhad byl téměř 100 milionů, ten z jara zmiňoval 180 milionů korun včetně daně. Nový dům má stát v Haškově ulici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie České Budějovice

Štítky české budějovice, městská policie, investice, rekonstrukce, rozpočet, střecha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci dostanou novou budovu později. Chybí nám zelená řešení, říká vedení radnice  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.