Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ceny za vodu a teplo se v Českých Budějovicích navýší. Jízdné nezdraží

Za vodu a teplo si obyvatelé Českých Budějovic od ledna příštího roku připlatí. V případě jízdného a svozu odpadu ale ke zdražení nedojde. Vyplývá to z rozhodnutí rady města. O něco dražší budou také služby, které nabízí Sportovní zařízení města České Budějovice provozující sportovní halu či zimní stadion.

O změnách informovali včera zástupci města na tiskové konferenci. „Snažili jsme se ceny upravit tak, aby neznamenaly velkou zátěž pro obyvatele našeho města,“ řekla novinářům primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS). 

K navýšení dojde v případě tepla z českobudějovické teplárny. Bytová jednotka bude mít průměrný roční nárůst o 1 950 korun za rok, měsíčně to je 163 korun. Na tiskové konferenci to řekl náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). Zatímco letos činila cena za gigajoule tepla 690,69 roku, příští rok to bude 788,59 korun. Dojde tak k navýšení ceny o 14,17 procenta. 

„Jako město se pohybujeme pod průměrem. Jsme rádi, že se nám podařilo udržet navýšení pod 15 procenty. Umožní to chod teplárny tak, aby byla funkčním podnikem, který může investovat do svého provozu,“ sdělil Maroš. Připomněl, že například v Jihlavě stojí gigajoule tepla 1 300 korun a v Jablonci je to 2 136 korun. Pokud by radní zvedli cenu o 10 procent, chybělo by teplárně 40 milionů korun a podnik by se dostal do červených čísel. 

Navýšení cen od roku 2023
Teplo + 14,17 %
Sportovní zařízení + 10 %
Vodné a stočné + 8,36 %
Jízdné 0 %
Svoz odpadu 0 %
Zdroj: Město České Budějovice

O více než osm procent se od ledna zdraží cena za vodné a stočné. Podle Maroše zaplatí obyvatel města necelých 20 korun navíc měsíčně. Loni to bylo v součtu 78 korun, v roce 2023 to bude 84,52 korun. Po Karlových Varech to je druhá nejnizší hodnota napříč krajskými městy. 

K navýšení cen by pak nemělo dojít v případě jízdného. Zástupci města se kvůli tomu několikrát setkali s ředitelem Dopravního podniku města České Budějovice Slavojem Dolejšem. „Pan ředitel byl pod velkým tlakem, aby hledal řešení tak, aby se nemuselo zdražovat. Peníze se hledaly v provozu i v případě personálu,“ uvedl Maroš. 

„Ten prostor tam je hlavně v administrativních procesech. Chceme, aby byli hlavně zaplaceni dobře ti řidiči. Srdce toho podniku jsou řidiči. Naše zadání bylo ubrat na profesích lidí, kteří nesedí v autobusech, abych to zjednodušil. Chceme řidičům do budoucna přidávat a vytvářet pro ně dobré podmínky. Nesmí vám sedět v administrativním domě 50 lidí a v dílně taky 50 lidí,“ řekl na dotaz Budějcké Drbny hejtman a městský radní Martin Kuba (ODS). Jízdní řád by se od nového roku měnit neměl. 

Budějovický dopravní podnik musí ušetřit 20 milionů korun. Propustí proto 23 zaměstnanců z různých pozic, vyjma řidičů. Za energie zaplatí podnik příští rok meziročně o 29 milionů korun víc. Městská firma proto využije i peníze z nerozděleného zisku minulých let, který je 73 milionů korun. Platy ve firmě stoupnou od ledna o deset procent. ČTK to včera řekl ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš

Nezmění se ani cena za svoz odpadu. Za tuto službu platí lidé 680 korun ročně na osobu. Město ročně doplácí za svoz odpadu více než 40 milionů korun. V příštím roce to bude podle odhadů náměstka přibližně 50 milionů korun. Ceny se pak navýší ve službách, které nabízí Sportovní zařízení města České Budějovice. O 10 korun se zdraží většina vstupného do areálu plaveckého stadionu. Více zaplatí lidé i za pronájem zimního stadionu či sportovní haly. V průměru dojde k navýšení cen o 10 procent. 

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky jižní čechy, česko, odpady, voda, teplo, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny za vodu a teplo se v Českých Budějovicích navýší. Jízdné nezdraží  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.