Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Veterináři začali utrácet v chovu ve Frahelži 15 tisíc kachen kvůli ptačí chřipce

, aktualizováno 5. prosince 2022, 11:37

Veterináři začali dnes dopoledne utrácet 15 tisíc kachen z chovu firmy Mavela Dynín ve Frahelži, kde se prokázala ptačí chřipka. Je to největší ohnisko nákazy, jaké v kraji kdy bylo. Nákaze předcházel masivní úhyn ptáků. Původně bylo na farmě 22 tisíc zvířat, minulý týden jich pět tisíc uhynulo, přes víkend další dva tisíce. Novinářům to dnes řekli veterináři. Kachny ve Frahelži se nakazily vysoce patogenní ptačí chřipkou H5N1, která je potenciálně přenosná na člověka. Zdrojem nákazy byli volně žijící vodní ptáci.

Ve velkochovu kachen ve Frahelži na Jindřichohradecku se objevila ptačí chřipka. Na farmě bylo 22 tisíc kachen, tisíce z nich během tří dnů kvůli nákaze uhynuly. Zbývající drůbež v chovu bude utracena. V tiskové zprávě to dnes oznámila Státní...

„V jižních Čechách je to zatím největší ohnisko, které jsme tady zažili, takže předpokládáme, že to (zásah) bude do večera. Je tam 15 tisíc kachen, naskladněno bylo 22 tisíc, pět tisíc jich uhynulo v minulém týdnu, teď přes víkend uhynuly další dva tisíce. Tady vidíte, jak je ten virus agresivní, jak nákaza postupuje, tak musíme utrpení těm ptákům zkrátit. Je to nejvyšší koncentrace ptáků, jakou jsme zatím měli,“ řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

Drůbež utratí veterináři oxidem uhličitým. Asanační podnik dodal šest kontejnerů, v sedmém je drůbež, co uhynula o víkendu. Na každou ze tří hal připadají dva kontejnery. Veterinářům pomáhá 15 hasičů. „Po likvidaci přijede další jednotka z Křemže, která plošně dezinfikuje prázdné haly,“ popsala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

V desetikilometrovém pásmu dozoru je jeden další velkochov, také patří Mavele Dynín, je v něm 120 tisíc nosnic. Veterináři tam dnes posoudí zdravotní stav chovu a zabezpečení. „Zaměstnanci nesmí přecházet z jednoho chovu do druhého, aby nepřenesli nákazu, to je velice nebezpečné,“ řekl Kouba.

Velké ztráty zaznamenala kvůli ptačí chřipce v roce 2017 firma Blatenská ryba. Přišla tehdy zhruba o 27 tisíc kachen, veterináři tam také zlikvidovali téměř 60 tisíc násadových vajec. Společnost pak neobnovila chov chovných kachen, jen chov kachen jatečných. Kachny se na firemním obratu podílí asi třetinou.

Frahelž je teď zatím jediným ohniskem nákazy v zemi. „Bohužel je teď období, kdy se chřipkové viry šíří. Může se stát, že se to dostane dál,“ dodal Kouba. Soupis drůbeže lidí v okolí, budou mít veterináři v pátek. Chovatelům doporučil, aby chovy zabezpečili před stykem s volně žijícími ptáky. Kolem ohniska ve Frahelži vymezili veterináři tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. V nich jsou omezené přesuny drůbeže, vzniknou také soupisy chovů.

Nové ohnisko ptačí chřipky se v Česku objevilo zhruba po sedmi měsících od posledního výskytu. V první polovině roku zaznamenali veterináři v ČR deset ohnisek ptačí chřipky v malochovech i komerčních velkochovech. V Evropě v poslední době ptačí chřipky přibývalo. Za listopad se objevilo přes 100 ohnisek.

V jižních Čechách se naposledy objevila tato choroba v lednu v malochovu v Klínovicích na Strakonicku. Loni v listopadu se nákaza prokázala v chovu Rybářství Nové Hrady, kde je jediný šlechtitelský chov hus v Česku s padesátiletou tradicí. V chovném hejnu bylo kolem 5 000 ptáků včetně kachen, veterináři museli zlikvidovat asi 4 100 z nich. Letos veterináři naočkovali proti ptačí chřipce čtyři tamní hejna hus, 818 ptáků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, chov, zdraví, drůbež, chřipka, Jindřichohradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři začali utrácet v chovu ve Frahelži 15 tisíc kachen kvůli ptačí chřipce  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.