Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

České Budějovice budou mít smluvně zaručené úspory. Ušetří stovky milionů korun

Velké úspory si slibuje město České Budějovice od nové smlouvy. Radnice informovala o projektu, jehož podstatou je, že investici splácí majitel objektu postupně během 10 let z peněz uspořených za energie.

Podle vedení Českých Budějovic jde o největší Energy Performance Contracting projekt pro samosprávu v České republice. Krajské město má díky němu ušetřit stovky milionů korun díky energetickým úsporám. 

„Na financování oprav škol, školek či sociálních zařízení poprvé využijí takzvaný Energy Performance Contracting projekt, který je založen na principu smluvně zaručených úspor. Podstatou je, že investici splácí majitel objektu postupně během deseti let z peněz uspořených za energie. Objem úspor garantuje dodavatelská firma,“ uvedla v tiskové zprávě Jana Novotná z oddělení komunikace a marketingu českobudějovického magistrátu. 

„Celková investice na rekonstrukci vybraných objektů představuje částku zhruba 300 milionů korun. Počáteční investice z našeho rozpočtu budou nulové, protože se vše následně hradí z úspor,“ sdělil náměstek primátorky Michal Šebek (ODS).

Mezi vybranými projekty je zateplení pro pět škola školek, intalace nových vzduchotechnik, nekolik tisíc LED svítidel či fotovoltaické panely. Akci bude mít na starosti společnost MVV Energie CZ. Hotovo bude na sklonku roku 2023. Město tak sníží spotřebu tepla o 35 procent a spotřebu elektřiny o téměř 50 procent, uvedla Novotná. Úspory se pak podle města významně promítnou do cen vodného a stočného.

„Ve všech případech je pro zákazníky i zájemce o EPC projekty klíčovou informací to, že na investici do úspor potřebují minimální finanční prostředky. Přípravnou fázi lze pokrýt hned několika dotačními programy. Realizaci samotnou hradí naše společnost, kdy náklady jsou spláceny z budoucích dosažených úspor," popsal v tiskové zprávě Martin Hvozda, manažer divize energetických služeb MVV. Úspor dosáhne Magistrát města České Budějovice i díky evropské dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Záměr má podporu i v části opozice. Ocenil ho například bývalý náměstek primátora a nyní opoziční zastupitel Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice), který v minulém období podporval mimo jiné Adaptační strategii Českých Budějovic na změnu klimatu. „Toto rozhodnutí je náznakem toho, že chce nové vedení města v podobných projektech pokračovat,“ řekl redakci Moravec. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky české budějovice, energie, úspora, investice, škola, finance, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice budou mít smluvně zaručené úspory. Ušetří stovky milionů korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.