Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Předsedou Asociace krajů bude další dva roky hejtman Kuba

Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (STAN), který vystřídá Iva Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Oba dva představitelé byli dnes na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor řekla mluvčí asociace Hana Brožková.

Vondrák už místopředsedou být nechtěl, protože se věnuje kromě řízení kraje i práci ve Sněmovně. „Kolegové se spolu domluvili, že se takto vystřídají,“ řekl Kuba ke změně na postu místopředsedy. Kraje za uplynulé dva roky řešily především dopady pandemie covidu a letos také pomoc ukrajinským uprchlíkům. „Bylo to velmi nestandardní fungování a společně jsme to zvládli,“ řekl Kuba.

Z programových věcí vypíchl to, že se podařilo přesvědčit vládu o tom, že je potřeba dát více peněz ze státního rozpočtu na záchrannou službu, protože kraje do ní dávaly stále více peněz. „Dostali jsme se k podílu 65 procent z krajských rozpočtů a stát nám tyto zvýšené příspěvky nedorovnával. Příští rok už si kraje rozdělí 1,5 miliardy korun od státu na záchranky,“ řekl Kuba.

V dalších dvou letech chce pokračovat v komunikaci s vládou, která je podle něj úspěšná a v řadě věcí se krajům daří s vládou dohodnout. Dlouhodobým tématem je spravedlivější rozpočtové určení daní. Podle Kuby je důležité, aby stát dával krajům více peněz a aby se modernizoval klíč, podle kterého si kraje tyto peníze rozdělují. „V lednu chceme jít s naším návrhem na ministerstvo financí, abychom si doladily naše pohledy a v prvním pololetí by návrh měl jít do Sněmovny. Naší politickou vizí je, že by se peníze měly rozdělovat podle nového systému v roce 2025,“ řekl Kuba.

Vedení krajů o rozdělení peněz dlouhodobě diskutovalo. „Už se podařilo překonat jednostranný pohled, že bychom měli mít stejné peníze na jednoho obyvatele, protože kritérií je daleko více. Jsou velké kraje s menším počtem obyvatel, jiné jsou větší a mají menší počet obyvatel, někdo má více mostů, někdo více silnic. Debaty byly pro nás všechny, myslím, velmi přínosné,“ vysvětlil Kuba.

Jihočeskému hejtmanovi skrze svůj twitterový účet pogratuloval například premiér Petr Fiala (ODS). „...těším se na pokračování dosavadní výborné spolupráce,“ vzkázal. 

Asociace sdružuje všechny kraje v ČR a jejím úkolem je hájit a prosazovat jejich společné zájmy. Patří mezi ně i hlavní město Praha, kde je dosluhujícím primátorem Zdeněk Hřib (Piráti). Nový primátor vzešlý ze zářijových komunálních voleb, které vyhrála koalice Spolu, nebyl dosud zvolen. Vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá 75 dní a je tak nejdelší v historii Česka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky česko, martin kuba, asociace krajů, jihočeský kraj, hejtman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předsedou Asociace krajů bude další dva roky hejtman Kuba  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.