Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Čech přibylo za tři čtvrtletí 217 obyvatel, díky migraci

V Jihočeském kraji přibylo za tři čtvrtletí 217 obyvatel. Ke 30. září žilo v kraji 637 264 lidí, mírně převažovaly ženy. Za přírůstkem je migrace. Od ledna do konce září zemřelo na jihu Čech 5 421 lidí, meziročně o 727 méně. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

V Jihočeském kraji se za devět měsíců narodilo 4 662 dětí. Z hlediska přirozeného přírůstku tak ubylo 759 obyvatel. Do kraje se přistěhovalo 5 314 lidí a 4 338 se jich vystěhovalo. „Saldo migrace dosáhlo kladné hodnoty a dokázalo pokrýt nepříznivý výsledek přirozené měny. Lidé se stále do jižních Čech rádi stěhují a přírůstek stěhováním pokrývá úbytek obyvatel, který je způsobený převahou zemřelých nad živě narozenými,“ komentovala pro ČTK Irena Votrubová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Jen při koronavirové pandemii výrazně přibylo zemřelých a ani převaha přistěhovalých nad vystěhovalými nedokázala celkový úbytek obyvatel pokrýt. Platilo to až do loňského třetího čtvrtletí. „Od té doby již obyvatel na jihu Čech mírně přibývá, především zásluhou kladného salda migrace,“ doplnila Votrubová.

Jihočeský rok 2021 v číslech: Zemřelo více lidí, klesla kriminalita

Nejméně trestných činů od roku 2000 i vysoká migrace, která pomohla zvýšit počet obyvatel. To jsou některé charakteristiky toho, jak vypadal rok 2021 v Jihočeském kraji. Informovali o tom zástupci Krajské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ)...

Nejvíc dětí se v kraji od ledna do září narodilo na Českobudějovicku, a to 1 529. Zároveň však v tomto okrese nejvíc lidí zemřelo - 1 570. Oba tyto údaje ovlivňuje fakt, že na Českobudějovicku žije nejvíc lidí v regionu, jde o 195 862 obyvatel. Meziročně se narodilo o 452 dětí méně. Mezi narozenými dětmi bylo 2 370 chlapců.

„Podíl dětí narozených mimo manželství se v porovnání se stejným obdobím minulého roku zvýšil. Více než polovina dětí (50,6 procenta) se narodila nesezdaným párům,“ uvedla na webu Petra Dolejšová z krajské správy ČSÚ.

Do Jihočeského kraje se od ledna do září přistěhovalo 5 314 lidí, odešlo 4 338. Největší migrační pohyb byl patrný na Českobudějovicku, kam se přistěhovalo 2 446 lidí, 2076 se jich odsud naopak odstěhovalo. Kladné hodnoty migrace zaznamenali statistici ve všech okresech kromě Jindřichohradecka. Z ciziny se do kraje přistěhovalo 2068 lidí a do ciziny odstěhovalo 971 lidí.

Lidé na jihu Čech za první tři čtvrtletí také častěji vstupovali do manželství, než se rozváděli. Sňatek uzavřelo v tomto období 2891 párů, o 595 víc než před rokem. „Příznivý nárůst sňatečnosti do určité míry ovlivnilo zrušení karanténních opatření,“ uvedla Dolejšová.

Rozvedlo se 863 párů, což je meziroční pokles o 134 případů. Ze tří čtvrtin šlo o společný rozvodový návrh manželů. Loni zaznamenali statistici v jižních Čechách 1 276 rozvodů, nejméně od roku 1990. Ubývá ale také svateb. Rozvodů v kraji ubývá dlouhodobě, třetinu žádostí o ně loni podaly na jihu Čech ženy.

V České republice žilo na konci září 10,52 milionu obyvatel, jejich počet se od ledna zvýšil o 10.200. Za nárůstem stála migrace, více lidí se do Česka přistěhovalo. Údaj ale nezahrnuje Ukrajince, kterým Česko po únorovém napadení jejich země Ruskem udělilo dočasnou ochranu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, demografie, 3. čtvrtletí, ČSÚ, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech přibylo za tři čtvrtletí 217 obyvatel, díky migraci  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.