Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zemřel lev Ugas. V Zoo Dvorec byl od jejího počátku

Smutná zpráva zasáhla návštěvníky i zaměstnance jihočeské Zoo Dvorec. Zemřel lev Ugas, který se narodil v roce 2005. Byl jedním ze tří lvíčat, která se jako první narodila v tehdy vznikající zoologické zahradě.

O úmrtí informovala Zoo Dvorec na svém webu„S velkou lítostí jsme se v úterý 13. prosince rozloučili se samcem lva pustinného Ugasem, který byl svědkem vývoje zoologické zahrady od samého začátku. Důvodem jeho odchodu byl vysoký věk a s tím spojené zdravotní problémy,“ uvedla zahrada na svých stránkách. 

Ugas pocházel z trojčat a narodil se v srpnu 2006 samici Sendy a samci Kristiánovi. Šlo o první lvíčata narozená ve vznikající zoologické zahradě. Vstup do života neměla lvíčata jednoduchý. U samice Sendy během březosti onemocněla rakovinou kosti, která ihned po porodu začala expandovat a samice nebyla schopná se o lvíčata starat. Následovala euthanazie samice a starost o narozená zdravá mláďata.

„V té době nebyla běžně dostupná sušená mléka vhodná pro umělý odchov lvíčat. Mláďata sice s velkou chutí přijímala sušené mléko, ale nedokázala na nich dobře prosperovat. Doslova na poslední chvíli se dostala do péče veterinářů, kteří se o mladé postarali a pomohli jim přežít. Ugas prodělal zástavu srdce a byl na tom ze lvíčat nejhůře. Vše naštěstí dobře dopadlo. Z Ugase se vyloupl silný jedinec, jehož osud dál pokračoval v zoo. Dva jeho bratři odcestovali do Zurichu,“ zavzpomínali zaměstnanci Zoo Dvorec, která se nachází nedaleko Borovan na Českobudějovicku. 

Kristián se dožil 24 let a pravděpodobně se stal nejdéle žijícím lvem v lidské péči, stojí na webu. Ugas s družkou Ninou spolodili čtyři lvíčata, přičemž dvě zůstala v zoo. Nina odešla po krátké nemoci v únoru roku 2022. 

Na úmrtí Ugase reagovaly desítky lidí. „Každá smrt je velice smutná. Měl u vás krásný život a byl tu pro Vratislava po odchodu samice aspoň do té doby, aby ho naučit to co má táta naučit své potomky,“ napsala pod facebookový příspěvek Iveta Nedvědová

Lev pustinný je po tygrovi druhou největší kočkovitou šelmou. Váží 150 až 220 kilogramů, ve volné přírodě se dožívá 12 až 15 let, v zajetí až 20 let. Obývají stepní, lesostepní a polopouštní oblasti převážně východní a v menší míře i západní subsaharské Afriky. Nejběžnější odhady tvrdí, že jich žije 20 až 30 tisíc kusů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Dvorec

Štítky zoo, dvorec, lev, úmrtí, jihočeský kraj, česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Rada

Lev ZEMŘEL? Snad UHYNUL !!!

Čtvrtek, 15. prosince 2022, 23:32Odpovědět

Zemřel lev Ugas. V Zoo Dvorec byl od jejího počátku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.