Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Temelín pokračuje v modernizaci. Položí při ní desítky kilometrů kabelů

V areálu Jaderné elektrárny Temelín v těchto dnech začala modernizace. Technici při ní už položili kilometry kabelů v zázemí řídícího systému hlavních výrobních bloků. Kompletně hotovo bude až v roce 2029.

V nadcházejících letech položí energetici přes 80 kilometrů hlavně optických kabelů. 

„Instalace nové kabeláže představuje přípravu pro budoucí nasazení nového řídicího systému. Během několika měsíců položíme 34 kilometrů optických komunikačních kabelů a čtyři kilometry napájecích kabelů,“ uvedl v tiskové zprávě Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Zhruba stejnou délku nainstalují odborníci v roce 2024. Kabely spojí řídíčí skříně ovládaných zařízení se serverovou částí nového systému a operátorskými pracovišti. „Zatím jsme na začátku projektu záměny řídicího systému. Vlastní serverové skříně na blocích instalujeme v roce 2024. Nový systém bude postupně přebírat řízení od roku 2025, naplno začne fungovat během roku 2029,“ vysvětlil Jan Kruml.

U Temelína skončil první průzkum místa, kde má vzniknout malý modulární reaktor

Společnost ČEZ ukončila první fázi geologických prací u Jaderné elektrárny Temelín. Na pozemcích nedaleko stávajícího areálu má ve 30. letech 21. století vznikat malý modulární reaktor. Projekt je podle hejtmana Martina Kuby (ODS) mimo jiné...

Temelín se tím připravuje na minimálně šedesátiletý provoz. V celosvětovém měřítku jde podle ředitele o jednu z technologicky a logisticky nejnáročnějších akcí svého druhu. I proto potrvá až do roku 2029. 

„ČEZ letos do modernizace elektrárny investuje 3,5 miliardy korun do více než dvou stovek akcí zaměřených a na modernizaci a posílení bezpečnosti,“ doplnil mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky jaderná elektrárna, temelín, modernizace, česko, jihočeský kraj, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín pokračuje v modernizaci. Položí při ní desítky kilometrů kabelů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.