Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U budějcké sportovní haly začne v lednu výstavba parkovacího domu

Od 1. ledna řidiči nezaparkují u českobudějovické sportovní haly. Důvodem je plánovaná výstavba nového parkovacího domu. Ten po dokončení pojme až 500 automobilů. Lidé mohou od ledna nechat auta nedaleko odtud.

Výstavba nového parkovacího domu potrvá zhruba rok. Poté nabídne 495 parkovacích míst pro automobily a zázemí pro 75 kol. Prostory budou využívat ti, kteří míří do centra, ale i návštěvníci sportovních a kulturních akcí. Nedaleko odtud se nachází kromě sportovní haly také zimní stadion či letní kino. 

„Už 2. ledna bude plocha předána stavební firmě. Ta místo oplotí a zřídí staveniště. Pro parkující řidiče to znamená, že od 1. ledna tam už nezaparkují. Na tuto situaci je bude upozorňovat dopravní značení osazené v dostatečném předstihu,“ uvedl v tiskové zprávěš náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Příjezd k bytovým domům v ulici Volejbalistů zůstane obousměrně zachován. Náhradní parkování nabízí město na druhé straně rušné silnice. Řidiči mohou na Dlouhé louce nechat auta od ledna zdarma. 

„Je to v docházkové vzdálenosti do centra a poblíž jsou i zastávky linek MHD. Doposud zpoplatněná parkoviště města budou řidičům osobních automobilů k dispozici po doby stavby parkovacího domu bezplatně, kromě karavanů. Až to klimatické podmínky dovolí, bude upraveno a kapacitně omezeno stávající stání pro kamiony a autobusy ve prospěch osobních aut. Chceme občanům a návštěvníkům města nabídnout plnohodnotnou náhradu za dočasně zrušené parkování,“ dodal Bureš. 

Akci řešilo bývalé vedení města, které mimo jiné vypisovalo výběrové řízení na dodavatele. I proto část stávající opozice výstavbu podporuje. „Příprava byla tak daleko, že by byl nerozum tuto akci nedokončit a parkovací dům nepostavit. Město potřebuje parkovací plochy,“ řekl Budějcké Drbně bývalý primátor a nyní opoziční zastupitel Jiří Svoboda (ANO). Připomněl, že nedaleko historického centra vznikne největší parkovací dům v jižních Čechách. 

Parkovací dům je jednou z největších investic za poslední roky, radnice za akci zaplatí více než 124 milionů korun. „Pro výběrové řízení byla stanovena jako limitní cena 130 milionů korun, což splnil pouze jeden uchazeč. Ostatní zájemci bohužel z výběrového řízení postupně odpadali z důvodu technických i cenových,“ řekl před několika měsíci tehdejší náměstek primátora a nyní opoziční zastupitel Petr Holický (ANO). Dodavatelem je spojení společností Hochtief a App Projekt. 

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky české budějovice, parkovací dům, parkování, doprava, výstavba, sportovní hala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U budějcké sportovní haly začne v lednu výstavba parkovacího domu  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.