Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dokončení obchvatu Dolní Lhoty se blíží. Hotovo bude příští rok

Řada řidičů se těší na dokončení obchvatu Dolní Lhoty na Jindřichohradecku. Ten by měl fungovat od léta roku 2023 a tento týden na stavbě začala zimní technologická přestávka. Podle stavařů jde vše podle plánu.

Stavební firma Swietelsky o tom informovala v tiskové zprávě. „Důležité bylo, že jsme se časově dokázali vyrovnat s velmi deštivým jarem a zářím, protože zemním pracím nadbytek vody nesvědčí,“ uvedl v ní Vít Sirotek, stavbyvedoucí ze závodu Dopravní stavby Jih společnosti Switelsky stavební, která obchvat buduje.

Úsek je dlouhý 2,65 kilometru. Jeho výstvba začala v srpnu roku 2021 a hotovo má být v srpnu roku 2023. Akce vyšla na zhruba 250 milionů korun.

Nyní je hotová většina asfaltu, stavaři dokončili také 300 metrů dlouhou protihlukovou stěnu či 100 metrů dlouhý most. 

Už od jara jsou v provozu křižovatky budoucí trasy I/34 s novými úseky silnic II/153 a III/1537 do Příbraze a napojení místních komunikací do Dolní Lhoty, uvedla firma.

Staveniště obchvatu. 

„Řidičům, jedoucím po původní silnici přes obec se může zdát, že máme hotovo a brzy se po obchvatu bude jezdit, ale na jaře nás ještě čeká hodně práce,“ uporonil Sirotek. Firma musí odvodnit stavbu, na programu jsou také terénní a vegetační úpravy a další práce. 

Po otevření obchvatu začne firma budovat napojení nové trasy I/34 na původní ve směrech na Lásenici a Stráž. Tam se bude jezdit na semafory vždy po polovině vozovky. Poté zmizí provizorní komunikace a definitivně se upraví napojení těch místních na Dolní Lhotu. Tato část skončí na podzim 2023. 

Ivestorem obchvatu je Ředitelství silnic a dálnic ČR. Obchvat by měl zlepšit plynulost dopravy, provoz bude bezpečnější. Klesnou také emise, což bude podle ŘSD znát na životním prostředí v Dolní Lhotě. Podle propočtů silničářů projede v roce 2030 po silnici I/34 v daném úseku 9 705 aut denně, z toho 2 780 nákladních.

Ohodnoť článek

Foto Swietelsky

Štítky dolní lhota, obchvat, česko, jihočeský kraj, doprava, jindřichohradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Já se těším třicet let na obchvat Českých Budějovic a dálnici do Dolního Dvořiště z Prahy. Snad mi do jejich otevření neseberou řidičák pro stáří.

Pondělí, 19. prosince 2022, 10:17Odpovědět

Dokončení obchvatu Dolní Lhoty se blíží. Hotovo bude příští rok  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.