Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastupitelé schválili dotaci pro poslední jednosálové kino v Budějcích

Bez větších potíží dnes českobudějovičtí zastupitelé posvětili dotaci na provoz Biografu Kotva. Její maximální výše je téměř 1,5 milionu korun. Poslední jednosálové kino má od léta nového provozovatele, kterým se stala Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců.

Kotva má své kouzlo. Kino by mělo být pro všechny, říká nový provozovatel

Více uměleckých snímků, promítání pro seniory či maminky s dětmi a nová vizuální identita. Nejen to chystají noví provozovatelé českobudějovického kina Kotva. Plány popsal v rozhovoru pro Budějckou Drbnu Daniel Habrda ze spolku, který bude mít...

Součástí projektu předkladaného ve výběrovém řízení bylo podmínkou ze strany asociace přidělení městské dotace ve výši 1 450 000 ročně. Tato částka je rovna té, jakou dostával od Města České Budějovice i předchozí nájemce,“ stojí v žádosti asociace, kterou dnes zastupitelé řešili. 

Spolek provozuje kino několik měsíců a jeho zástupci už dříve řekli, že chtějí do prostor přilkákat co nejšírší skupinu lidí a nabídnout pestrý program. Kromě mainstreamových snímků chtějí zástupci asociace promítat také díla oceněná odborníky. 

„Jsem spokojená s nabídkou kina. Má velice zajímavý program a je tam víc tématických akcí. Naposledy jsem byla na maratonu Sám doma, moc jsem to užila,“ zhodnotila pro Budějckou Drbnu čtenářka Radka. 

Sál českobudějovického kina Kotva. 

Asociace ve své žádosti vysvětlila, proč je dotace pro provoz důležitá. Například provoz budovy stojí denně téměř čtyři tisíce korun, personální zajištění vyjde na zhruba tři a půl tisíce korun. Průměrná návštěvnost byla mimochodem do 25. listopadu 72 diváků. 

„Proč si na sebe kino nevydělá samo? Budova kina je v mnoha obhledech v havarijním stavu a její provoz je energeticky velmi náročný (zastaralá a špatně fungující vzduchotechnika, kotelna v havarijním stavu, nemožnost regulovat topení, únik tepla),“ píše se mimo jiné v žádosti, která je k dispozici na webu města. Odhad ročních nákladů je pro příští rok téměř 7,4 milionu korun.

Spolek má méně výhodné podmínky, řekla náměstkyně

Bod dnes předložila náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti). Ta uvedla, že 70 procent dostane spolek nyní a zbylých 30 procent na základě vyúčtování, které asociace předloží do lednu roku 2024. 

„Ukázali svoje schopnosti už v případě letního kina (spolek provozuje také Letní kino Háječek, pozn. redakce). Myslím, že se všichni máme na co těšit,“ podpořil návrh opoziční zastupitel Viktor Lavička (ANO).

Kino Kotva má nového provozovatele. Smlouvu podepíše na sedm let

Kino Kotva nekončí. Českobudějovičtí radní vybrali nového provozovatele, kterým je Asociace jihočeských audiovizuálních tvůrců. Spolek chce kino otevřít nejrůznějším skupinám lidí, obnoví se také kavárna.

Ten také připomněl diskusi nad případným přesoutěžením původního výběrového řízení. „Město je nyní v komfortní situaci. Provozovatel musí každý rok čekat na to, zda mu zastupitelé schválí dotaci, pro něj to je tedy méně výhodné. Za mě by bylo vhodné jim ty podmínky vylepšit a vyhlásit novou soutěž. Zatím to ale není definitivní, pracujeme na tom,“ řekla při jednání Kudláčková. 

„Jsme rádi, že bod zastupitelé podpořili. Vnímají, že to děláme dobře, podpory, která je pro nás důležitá, si vážíme," řekl Budějcké Drbně předseda spolku Daniel Habrda a dodal, že v případě možného přesoutěžení výběrového řízení jsou provozovatelé připraveni na obě varianty. Pro dotaci bylo 41 přítomných zastupitelů, dva se zdrželi. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky kino, kotva, české budějovice, kultura, film, zastupitelstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé schválili dotaci pro poslední jednosálové kino v Budějcích  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.