Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V krajním případě zastřelit? Rakušané řeší útoky vlků u hranic s Českem

Útoky vlčích smeček řeší také rakouští sousedé. Letos evidují v Horním Rakousku devět případů, kdy vlk útočil na hospodářská zvířata. V příhraničí se nyní pohybují čtyři smečky. Věcí se nyní zabývá vedení spolkové země, která sousedí s Jihočeským krajem. Také tam před nedávnem došlo k útoku, a to na Šumavě.

Jeden z posledních útoků se stal ve vesnici Gramastetten poblíž Lince, kde našel chovatel celkem devět mrtvých ovcí. Na událost reagovala hornorakouská radní Michaela Langer-Weninger (ÖVP). „Bezpečnost obyvatel Horního Rakouska a zvířat na pastvinách a loukách je pro mě na prvním místě,“ vzkázala prostřednictvím tiskové zprávy. 

Vlk je podle ní chytré zvíře, které v Horním Rakousku nemá přirozeného nepřítele. Předpokládá, že smečky budou útočit na jednoduché cíle, jako jsou pastviny a farmy. Vlk je podle radní dobře chráněný, a tak bude klesat ochota farmářů vyhánět zvířata na pastviny. 

V Horním Rakousku je nyní zhruba 25 vlků, v příhraničí se pohybují čtyři smečky. Letos se potvrdilo devět útkoů na hospodářská zvířata a tři útoky na zvířata volně žijící. Zdroj: Spolková země Horní Rakousko

„Musíme tedy vlka naučit, že na našich pastvinách, vysokohorských pastvinách a farmách pro něj není místo a že to tam pro něj není jednoduché,“ přidala Langer-Weninger. 

Spolková země proto pracuje na dokumentu, který by měl být veřejný v průběhu nadcházejících týdnů. Výsledek chtějí politici řešit se všemi zájmovými skupinami.

Součástí opatření má být informativní brožura, prevence před útoky vlčích smeček či legislativní změny na evropské úrovni. Případné zastřelení zvířete by měla být až poslední možnost v krajní situaci.

Útoky se řeší i na české straně státní hranice. Před nedávnem vlčí smečka roztrhala daňky na Prachaticku. Na místo proto přijeli policisté i zástupci Správy NP Šumava. 

V podobných případech zaměstnanci správy na místo události vyjíždí a zjišťují, zda došlo k útoku ze strany chráněného živočicha. Následně sepisují protokol pro poškozeného, který může žádat o náhradu škody. 

Vlčí smečka na Šumavě roztrhala daňky. Počet útoků klesá

Vlčí smečka roztrhala celkem čtyři daňky v Pravětíně na Prachaticku. Kromě policistů na místo vyrazili zaměstnanci Správy NP Šumava, kteří mají za úkol podobné události zadokumentovat. V tomto případě se však poškozený odškodnění nedočká.

„Daňci měli být v oploceném výběhu, kam se vlci dostali, když pravděpodobně podlezli pletivo,“ řekl redakci mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák

Od roku 2017, kdy se na Šumavě utvořila první vlčí smečka v novodobých dějinách, vyjížděli zaměstnanci správy k desítkám případů. Počet ale podle Dvořáka klesá. „Na začátku toho bylo více. Chovatelé totiž neměli dostatečné zabezpečení. Po každém útoku se situace mění a majitelé začnou dělat opatření, která útokům zabraňují,“ vysvětlil mluvčí. 

V minulosti správa parku půjčovala vybavení těm, kteří dostatečné zabezpečení neměli. Nyní už je situace jiná a řada z nich má stáda zabezpečená.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky rakousko, česko, hranice, příroda, vlk, stát, ovce, útok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Horáček

x přivazovali se ke kůrovci

Sobota, 22. dubna 2023, 19:33Odpovědět

Radek Horáček

To si asi zase všichni kolem vymýšlí ? Tuhle to bylo ze strany našich státních orgánů tak zlehčováno a z pána dělali lháře, ale co už tady v tom brajglu, když o tom u nas rozhodují tací, co o tom nic nevědí a považovali se ke kůrovce aby s tím už opravdu nešlo nic dělat. Ohledně dravců a predátorů škoda vůbec psát, nebo mluvit. Tihle už neměli ani Tamagotchi, natož aby znali něco o zakonitostech v přírodě. Kde je straka, není ptáka ... atd. atd.

Sobota, 22. dubna 2023, 19:32Odpovědět

Pavel Dvořák

Další debilní článek strašící vlkama. Celá věc je jen o tom, že část chovatelů zvířat ještě nepochopila, že je třeba udělat elementární opatření na ochranu zvířat před vlkem, která byla pro naše předky samozřejmá. Prostě nemůžete jen tak někde nechat lákavou svačinu pro vlka. O nic víc nejde. S bezpečností lidí to nemá nic společného.

Sobota, 22. dubna 2023, 09:24Odpovědět

V krajním případě zastřelit? Rakušané řeší útoky vlků u hranic s Českem  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.