Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Parkovací zóny se letos rozšíří do další části města

Ještě v letošním roce plánuje radnice rozšířit ve městě modré parkovací zóny. Systém placeného parkovacího stání by se měl tentokrát týkat jižní části města. Podle náměstka pro dopravu Viktora Lavičky budou zachovány stejné podmínky, jaké jsou v první a druhé vlně.

Žižkova třída, Mánesova, do Havlíčkovy kolonie, podél Lidické třídy k Vltavě a Malši, až po ulici Papírenská. Do celé této oblasti chce radnice letos rozšiřovat modré parkovací zóny.

„V tuto chvíli máme hotový projekt, který je odsouhlasen policií, hasiči a dalšími dotčenými orgány. Na konci ledna by měla proběhnout online participace, kde bude vše představeno občanům. Lidé se budou moct prostřednictvím aplikace i ptát a podávat své podněty,“ popsal náměstek pro dopravu Viktor Lavička.

Celou akci chce město spustit ještě letošní rok. Podle Lavičky je reálné spuštění na přelomu září a října. „Jakmile zapracujeme připomínky občanů, tak se dostaneme do konečné fáze, kdy musí být projekt odsouhlasen odborem dopravy, během toho můžeme začít soutěžit zhotovitele. Musíme počítat s tím, že mohou nastat komplikace. Můj odhad je, že by parkovací zóny mohly začít fungovat například k 1. říjnu,“ odhadl náměstek. Dodal, že poptávka po zavedení zón v této lokalitě je velká.

Parkovací domy

Modré parkovací zóny vyřeší situaci s parkováním hlavně pro obyvatele, kteří mají v dané lokalitě trvalé bydliště nebo provozovnu. Komplikací jsou ale pro ty, kteří do města přijíždějí například za prací a auta zde nechávají celý den. V první vlně zón město tuto situaci řešilo vybudováním záchytného parkoviště v Jírovcově ulici.

„Na jihu zatím nic takového nemáme, ale po dokončení parkovacího domu u sportovní haly budeme rozjíždět další projekt parkovacího domu, a to u Dynama. Ten by měl vyřešit výpadek parkovacích míst pro určitou skupinu lidí,“ popsal Lavička. Město už má podle něj k tomuto kroku hotový projekt. Parkoviště by mělo nabídnout zhruba 320 míst.

Zdroj: c-budejovice.cz

V třetí vlně by měly být zachovány stejné podmínky, jaké jsou v už fungujících zónách. Půjde tedy o kombinaci rezidentního a abonentního státní, a také návštěvnického stání. Celý projekt navíc urychlí i fakt, že město nebude muset hledat dodavatele parkovacích automatů. „Máme na ně rámcovou smlouvu, která pokrývá ještě potřeby tohoto rozšíření, to je velmi zásadní,“ řekl Lavička.

Lidická třída a okolí Polikliniky Jih

Jedinou komplikací v celém projektu jsou zatím dvě místa, která bude muset radnice řešit individuálně. Prvním z nich je okolí Polikliniky Jih. „To je dnes velmi složitá lokalita. Když se stavěla v tomto vnitrobloku, nebyla zde taková intenzita dopravy, a teď už tam s tím nic neuděláme, nemůžeme tam postavit parkovací dům nebo nějaká další stání, ta lokalita na tohle prostě není nachystaná,“ popsal.

Parkování zde tedy zůstane v režimu návštěvnického placeného stání. Radnice pouze uvažuje nad tím, že by časově omezila možnost stání například na dvě hodiny.

Druhým problematickým místem je Lidická třída. Vzhledem k tomu, že jde o krajskou komunikaci, nemůže na ní radnice placené parkování aplikovat. „Z tohoto důvodu tady modré zóny umístěné nebudou,“ uzavřel náměstek pro dopravu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky modré zóny, parkování, České Budějovice, doprava, projekt, radnice, Vltava, Malše, Havlíčkova Kolonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkovací zóny se letos rozšíří do další části města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.