Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé z Katovic budou v referendu hlasovat o tom, zda chtějí obchvat

Městys Katovice na Strakonicku uspořádá při sněmovních volbách referendum o tom, zda lidé chtějí stavbu obchvatu silnice I/22. Obchvat je v územním plánu. Měl by být dlouhý asi 3,5 kilometru, odhad nákladů je kolem půl miliardy korun. Investorem by mělo být Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

„Důvod je jednoduchý: obchvat je už desítky let zanesený v územním plánu, při každé aktualizaci se dává do toho novějšího, ale nic se v tom neděje. Toto zastupitelstvo si položilo otázku, jestli má iniciovat minimálně projektovou přípravu, aby obchvat vznikl. Zatím je pořád jenom na papíře. Má to časovou souvislost se zpoplatněním silnice I/20, kdy máme poznatky, že se přesunula nákladní doprava na souběžnou I/22, která vede přes nás, přes Katovice, takže stavba obchvatu nabyla na důležitosti a aktuálnosti,“ uvedl zastupitel Katovic a náměstek jihočeského hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS). Ten je i předsedou katovického finančního výboru.

Poslední sčítání provozu se v městysu dělalo v únoru 2020. Vyplývá z něj, že Katovicemi denně projede asi šest tisíc aut, z toho zhruba 800 nákladních.

Slavonice vypsaly referendum kvůli kácení stromů

Vedení městyse nechce stavbu iniciovat, pokud o ni lidé neprojeví zájem, proto připravilo referendum. Hajdušek předpokládá, že většina lidí obchvat podpoří. Pokud ano, začne městys jednat s ŘSD. V Katovicích žije asi 1 360 lidí, letos v rozpočtu naplánoval příjmy 28,1 milionu korun a výdaje 29,8 milionu.

Mýtné na silnici I/20 řešil již dříve i Jihočeský kraj. Žádal loni ministerstvo dopravy, aby zavedlo mýtné na silnici I/22. Kraj zjistil z měření provozu v lednu a únoru 2020 na I/20, kde již mýtné nově platilo, a na I/22, že doprava na nezpoplatněných úsecích stoupla proti měření z podzimu 2019 o desetinu. Někteří řidiči zřejmě zpoplatněnou silnici I/20 objíždějí.

Referenda budou při sněmovních volbách i na dalších místech kraje. Slavonice na Jindřichohradecku ho vypsaly kvůli kácení stromů ve městě, v Dačicích bude kvůli křižovatce na Palackého náměstí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky referendum, silnice, stavby, Katovice, Ředitelství silnic a dálnic, okres Strakonice, Tomáš Hajdušek, ODS, Slavonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z Katovic budou v referendu hlasovat o tom, zda chtějí obchvat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.