Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další pokus o obchvat Volyně. Městem projede až 10 tisíc aut denně

Mezi roky 2027 až 2030 by se mohl stavět obchvat Volyně na Strakonicku na hlavním tahu I/4, který vede do Německa. Informoval o tom server Zdropavy.cz. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) projekt poslalo do procesu Vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA).

Záměr je nyní v takzvaném zjišťovacím řízení. Obyvatelé Volyně po dopravní stavbě touží dlouho. „Je to pro nás nesmírně důležité. Hlavní tah vede městem a například o víkendech tudy projíždí osm až deset tisíc vozidel denně,“ shrnul starosta Martin Červený

V procesu EIA je záměr nyní potřetí. V minulosti to přerušila například změna zákona. Server Zdopravy.cz citoval některé pasáže z dokumentace. Ta zmiňuje například zmínku o tunelu na sedmikilometrové trase. „Na žádost města Volyně byla prověřena možnost realizace hloubeného tunelu o délce 150 metrů v blízkosti Kaple Anděla Strážce,“ stojí v materiálu. 

Hotovo může být do roku 2030

Podle starosty je tato podmínka v plánech od roku 2008. Důvodem je mimo jiné zachování výhledu na kapli. Obchvat silnice I/4 řidiče odvede také od vrchu Betaň, kde jsou nebezpečné úseky. 

„Vzhledem k relativně vysokým intenzitám provozu na stávající silnici I/4 je stavba přeložky a náprava stávajícího nevhodného trasování žádoucí. Dojde tím ke snížení dopravní zátěže v centru Volyně a dále ke zvýšení komfortu jízdy v řešené trase,“ píše se v dokumentaci. 

Výstavba je naplánovaná na období mezi roky 2027 a 2030. Hlavní silnice I/4 spojuje jižní Čechy a Německo, kam řidiči přijíždí přes hraniční přechod Strážný / Philippsreut. „Máme velkou naději, že se to podaří. Jsme rádi, že se to dostalo do procesu EIA. Teď musíme čekat na výsledek,“ dodal starosta. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Volyně

Štítky obchvat, Volyně, doprava, silnice, EIA, Německo, Ředitelství silnic a dálnic, okres Strakonice, Kaple Anděla Strážce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hana Váňová

Měli jste se zeptat také v jiných obcích sousedících s Volyní, jak jsou z obchvatu nadšene, když bude doprava odvedená do jejich těsné blízkosti, narušena krajina, spodní vody, hluk atd. Jeden si pomůže, ale ostatní to odnesou a nikdo s nimi nejedná.

Úterý, 28. září 2021, 08:11Odpovědět

Další pokus o obchvat Volyně. Městem projede až 10 tisíc aut denně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.