Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Písku upraví zázemí pro sdílená kola, letos budou v ulicích do poloviny prosince

Bezmála 32 tisíc kilometrů najezdili lidé v Písku na sdílených kolech. Ta budou v ulicích města předběžně do poloviny prosince, záležet bude na počasí. Pro příští rok chystá město společně s firmou některé změny.

Letos na sdílených kolech jezdilo 1 300 lidí. Kola budou ve městě do poloviny prosince v závislosti na počasí. „Myslím, že se nám podařilo nabídnout obyvatelům i návštěvníkům města užitečnou službu, která doplňuje ostatní druhy dopravy. Sdílená kola bylo v ulicích vidět poměrně často, využívali je třeba studenti při cestě do školy, nebo obyvatelé města, kteří se chtěli rychleji dostat z okrajových částí města do centra a naopak,“ uvedl místostarosta Petr Hladík.

Firma analyzuje data

„První rok sdílených kol v Písku hodnotím jako dobrý, ale s ohledem na potenciál města vidím rezervu v celkovém počtu výpůjček,“ uvedl Tomáš Karpov ze společnosti Nextbike Czech republic, která službu pro Písek v současnosti zajišťuje.

Firma nyní analyzuje data, ve spolupráci s městem pak připraví změny v zónách či stanicích, kde je možné si kolo půjčit. Řešit se bude také infrastruktura, například lepší označení stojanů pro odložení kol. „Chceme se na jaro připravit tak, abychom oslovili nové uživatele a ty současné motivovali k častější jízdě,“ doplnil Karpov.

Písek chce postavit cyklověž pro téměř 120 kol, ve městě chybí síť stojanů

Vedení písecké radnice chystá projekt cyklověže, která pojme 118 bicyklů. Investici město odhaduje na 16 milionů korun. Důvodem je nedostatečná síť stojanů, kvůli čemuž lidé odkládají kola u dopravních značek, laviček či hromosvodů.

Zimu stráví kola ve skladech, kde je čeká údržba. V letošním roce firma řešila i vandalské útoky, při kterých skončila kola například v řece. Události prošetřuje policie. 

V Písku je 100 kol a celkem 30 stanovišť. Zájemci si musí stáhnout aplikaci do mobilu, díky níž najdou nejbližší kolo. Prvních 15 minut je zdarma, každá další půlhodina stojí 16 korun. Měsíční předplatné stojí 149 korun a roční 899 korun. Město za službu zaplatí celkem 1,67 milionu korun bez DPH.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Písek, sdílení, kola, město, jižní čechy, stojany, Tomáš Karpov, Petr Hladík, nextbike Czech Republic s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku upraví zázemí pro sdílená kola, letos budou v ulicích do poloviny prosince  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.