Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: Zrušení kruhového objezdu, zeleň a nové pěší zóny. Jak bude vypadat doprava v historickém centru města?

Pondělní rozhodnutí českobudějovických radních o změnách v dopravě v centru města vyvolalo mezi občany mnoho emocí. Úpravy mají ukončit tranzit přes náměstí Přemysla Otakara II., a také zklidnit dopravu v ulicích u Černé věže a Piaristická. Jaké změny vedení města připravilo? Přinášíme jejich přehled ve třech krátkých bodech.

Konec největšího kruhového objezdu ve městě

Nejcitelnější změnou, kterou město připravilo, je uzavření jedné strany náměstí pro dopravu. Severní část bude nově neprůjezdná. Díky tomu by se měla snížit dopravní zátěž, lidé už si totiž nebudou moci krátit cestu z ulice Na Sadech směrem do Mánesovy. Skrz severní stranu projede v určených časových intervalech jen městská hromadná doprava a zásobování.

Parkovací místa nahradí zeleň

Parkovací místa na této straně nahradí z části zeleň. Vzniknout má relaxační zóna, která by měla lidem poskytovat dostatečný stín a udržet obyvatele v centru během horkých letních dní. Město sem plánuje umístit 16 kontejnerů se stromy a 17 kontejnerů s květinami. Dále se tam objeví nové kolostavy, lavičky a další mobiliář. V budoucnu by se právě zde měly konat různé výstavy a všechny kulturní akce.

A jak chce město nahradit zrušená místa pro auta? Pomoct mají parkovací domy v blízkosti náměstí. Kromě stávajícího domu u budějcké věznice slíbilo město ještě letos vybudovat nový parkovací dům u sportovní haly. Podle hnutí Občané pro Budějovice už má město podepsanou smlouvu se zhotovitelem.

Nová pěší zóna, nové jednosměrky

Spolu s uzavřením jedné části náměstí se dočkají úprav i okolní ulice. Už nyní jsou Krajinská, Dr. Stejskala, Panská a Mlýnská určena jen pro pěší. Nově bude stejně řešena také část ulice U Černé věže, a to od Hroznové po Kanovnickou, a celá Hradební ulice.

Kromě toho vedení města změnilo jednosměrku u Biskupského gymnázia, která povede směrem do ulice Karla IV., a novou vytvořilo v Biskupské ulici od Zátkova nábřeží po Širokou.

Plány do budoucna?

Největší kritika se snesla na komplikování dopravy, ale i života těm, kteří na náměstí bydlí a podnikají. Podle radnice se ale rezidenti ani podnikatelé nemusí obávat toho, že by neměli kde zaparkovat. Po výstavbě parkovacího domu u sportovní haly by se mělo celkové rozložení parkovacích míst na náměstí upravit, a většina z nich by měla patřit právě rezidentům.

V budoucnu by měly také u pěších zón přibýt vysouvací sloupky, které zajistí, aby do těchto ulic nemohla auta vjet. Výjimku budou mít opět rezidenti a zásobování, kteří budou mimo určený časový úsek sloupky ovládat buď skrze ovládací čip nebo určený kód.  

Zkratka přes centrum v Budějcích skončí. Na jedné straně náměstí odstraní parkování

Na jaře se výrazně promění nejen doprava v centru Českých Budějovic. Vedení města včera odsouhlasilo několik změn. Ty kromě jiného zakážou průjezd centrem z ulice Na Sadech přes náměstí do ulice Mánesova. Na jedné straně náměstí Přemysla Otakara...

Podle radního a podnikatele Martina Pražáka (Občané pro Budějovice), který po změnách v centru dlouho volal, by se mělo řešit také sjednocení povrchů v historickém centru. Tyto proměny jsou ale otázkou dalších let.

Libí se vám chystané změny v centru města?

Celkem hlasovalo983 čtenářů

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hnutí Občané pro Budějovice,

Štítky české budějovice, náměstí, doprava, centrum, radnice, město, jižní čechy, pěší zóna, Černá věž, Náměstí Přemysla Otakara II., Občané pro Budějovice, Na Sadech, Karel IV. Lucemburský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Zrušení kruhového objezdu, zeleň a nové pěší zóny. Jak bude vypadat doprava v historickém centru města?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.